eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb feljelentést tesz a Fidesz az őszödi beszéd ügyében?

Jogi szakértőkkel vizsgálja a Fidesz, hogy van-e lehetősége ismét büntetőfeljelentést tenni a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök őszödi beszédében elhangzottakkal kapcsolatban - közölte Balsai István szerdán Budapesten.

A Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, azután kezdték vizsgálni az újabb feljelentés lehetőségét, hogy - ahogyan azt a Magyar Nemzet keddi számában megírta - egy jogerős bírósági döntés értelmében a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) nyilvánosságra kellett hoznia az Európai Uniónak elküldött adósság- és hiányszámokat. A KSH-nak fel kellett adnia azt az álláspontját, hogy úgynevezett "közbülső anyagokról" van szó, amelyek titkosak - tette hozzá.

Mint mondta, a bíróság teljes mértékben elutasította a statisztikai hivatal és a mögötte álló kormány, a Pénzügyminisztérium, a jegybank védekezését.

Balsai István közölte: mindezek alapján vizsgálják, hogy - a 2006-ban elutasított keresetük után - lehetőségük van-e ismét feljelentést tenni Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédének azon részlete miatt, amelyben a volt kormányfő többek között egy, az ország valós helyzetét feltáró anyagról beszélt, amely "köszönőviszonyban sem volt mindazzal, amit a választók megtudhattak" a választások előtt. Pontosabban meg sem tudhattak - jegyezte meg a fideszes képviselő -, mert a 2006-os választásokat megelőző negyedéves kötelező jelentést a Pénzügyminisztérium nem adta ki.

Emlékeztetett: párttársa, Áder János és ő 2006-ban tett feljelentést az őszödi beszéd nyilvánosságra került hanganyaga alapján. Feljelentésüket - amelyet közérdekű adatokkal kapcsolatos visszaélés gyanúja miatt tettek - akkor szintén "közbülső anyagokra" való hivatkozással utasították el - mondta Balsai István. Tájékoztatása szerint az ügyészség álláspontja az volt, hogy ezek a "közbülső anyagok" nem tekinthetők olyan közérdekű adatoknak, amelyekre az adatvédelmi törvény előírásai vonatkoznának.

A politikus véleménye szerint azonban kedd óta ez a helyzet megváltozott, ezért a jogi szakértőik vizsgálják, hogy van-e lehetőségük ismét megtenni a büntetőfeljelentést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×