INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Orbán Viktor az új amerikai nagykövettel tárgyalt

InfoRádió / MTI
Az Egyesült Államok európai szerepvállalását és a kétoldalú kapcsolatokat tekintette át Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, amikor kedden megbeszélést folytatott Eleni Tsakopoulos-Kounalakisszal - közölte Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője.

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis január 11-én adta át megbízólevelét Sólyom László köztársasági elnöknek, és másnap már részt vett azon az újévi fogadáson, amelyet az államfő adott a Magyarországra akkreditált nagyköveteknek.

A görög származású Eleni Tsakopoulos-Kounalakist októberben jelölte Barack Obama amerikai elnök a nagyköveti posztra. Az üzletasszony Kalifornia állam egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési cége, az AKT Development Corporation elnöke. Férje Markos Kounalakis újságíró, a Washington Monthly című politikai magazin tiszteletbeli elnöke.

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis, aki az amerikai görög közösség ismert aktivistája, a nagyköveti jelölését követő november 18-i kongresszusi meghallgatásán kifejtette: segíteni akarja az amerikai befektetőket Magyarországon, és központi szerepet szán tevékenységében a gazdasági és energiaügyi kérdéseknek.

Arról is beszélt, hogy együtt fog működni a magyar kormánnyal egyebek között kisebbségi jogi kérdésekben.

Az Egyesült Államok előző budapesti nagykövete, April Foley 2009. április 7-ig látta el diplomáciai megbízatását a magyar fővárosban.

A címlapról ajánljuk