eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Navracsics: a Fidesz garantálná a nyugdíjak értékének megőrzését

Ha a Fidesz a választók jóvoltából kormányra kerül, akkor garantálja a nyugdíjak értékének megőrzését - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatón kedden Veszprémben.

A szocialisták "azzal házalnak", hogy a Fidesz veszélyezteti a nyugdíjakat, holott az elmúlt nyolc évben éppen a szocialisták "kudarcos kormányzása volt az, amely a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat leginkább veszélyeztette" - fogalmazott az ellenzéki vezető politikus. Navracsics Tibor szerint "csak az utóbbi három évben körülbelül 10 százalékos reáljövedelem-, vagyis értékcsökkenést voltak kénytelenek elszenvedni a nyugdíjasok".

Az ellenzéki politikus szerint az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása "azt hozta" a nyugdíjasoknak, hogy felemelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre, az idei költségvetésben pedig már elvették a 13. havi nyugdíjat, s elhalasztották az egyébként "törvényi kötelezettségük részét képező nyugdíjkorrekciót", s megszűntették a fűtéstámogatást is.

Navracsics Tibor szerint a kormányzati lépéseken kívül "hozta még" az elmúlt nyolc év azt, hogy 2004. óta a nyugdíjas infláció - vagyis azon termékek áremelkedése, amelyeket elsősorban a nyugdíjasok fogyasztanak, vagy vesznek igénybe -, minden évben meghaladta a rendes inflációt.

2007 óta pedig a nyugdíjak reálértéke folyamatosan csökkent - tette hozzá, rámutatva: ez azt jelenti, hogy 2007-ben a nyugdíjak 3,8 százalékkal értek kevesebbet, mint egy évvel korábban.

2009-ben "csak" két százalékos reálérték-csökkenés következett volna be, azonban ekkor szűntették meg a 13. havi nyugdíjat, ami azt jelenti, hogy a 80 ezer forint alatti nyugdíjak esetében 3-4 százalékos, a fölötte lévőknél pedig 7-8 százalékos reálérték-csökkenés következett be - mondta Navracsics Tibor.

Éppen ezért a Fidesz elnöksége a napokban - a nyugdíjas tagozatával közös tanácskozáson - "garanciát vállalt arra, hogy megvédi a nyugdíjasokat a Gyurcsány-korszaktól" - mondta az ellenzéki politikus.

Kormányzati pozícióban a Fidesz megakadályozza, hogy bármiféle privatizáció legyen a nyugdíjak vagy a nyugdíjalapok tekintetében - mondta a frakcióvezető. Rámutatott: tudvalévő, hogy a kormányban voltak a nyugdíjalapok privatizációjára vonatkozó tervek, sőt az országgyűlés szocialista többsége el is fogadott egy törvényt - igaz, a magánnyugdíj-pénztárakra vonatkozóan -, amely olyan átalakítást tervezett, hogy azt a köztársasági elnök is aggályosnak tartotta és visszaküldte a parlamentnek.

Navracsics Tibor összefogást ajánlott veszprémi szocialista választókerületi ellenfelének, Pál Bélának, az MSZP Veszprém megyei elnökének - Pál Bélának ugyanis Veszprémben óriásplakátokon a fényképe mellett Összefogást! felírat olvasható -, hogy jelentse ki ő és a szocialisták is: amennyiben megnyernék a választásokat (és Pál Béla parlamenti képviselő lesz), akkor támogatni fogják a Fidesz azon törekvését, hogy a nyugdíjak megőrizzék az értéküket.

A Fidesz frakcióvezetője azt kérte a szocialistáktól: hagyják abba a gyűlöletkeltő kampányt és fejezzék be azt a kormányzati politikát, amely azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a nyugdíjasok az életkörülményeik további rosszabbodását lesznek kénytelenek elszenvedni - mondta Navracsics Tibor Veszprémben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×