eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Még mindig nem tudni, kompenzál-e a BKV

Még vizsgálják a BKV szakemberei, hogy milyen formában kárpótolják a bérletes utasokat a hatnapos sztrájk miatt. A közlekedési cégnél közölték: a társaságnak szándékában áll valamilyen módon és mértékben kompenzálni az utasokat a munkabeszüntetés miatt, az ügyben pedig egy-két napon belül várható döntés.

A cég közleményében azt írta: bár egy keddi értekezleten tárgyaltak egy erről szóló munkaanyagot, a részletek kidolgozása még hátra van, és az elkészült javaslatot a tulajdonos fővárosi önkormányzattal is egyeztetni kell.

Hétfő reggel az Index.hu arról írt, hogy hosszú sorok kígyóztak több BKV-pénztárnál, és nagy volt a bizonytalanság azok között, akiknek a múlt heti sztrájk alatt járt le a BKV-bérlete, mikortól vegyenek újat.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnökségi tagja hétfőn arról beszélt, hogy a kialakult helyzetért a városvezetés, a kormánybiztos, a BKV menedzsmentje és az egymással is háborúzó szakszervezetek is felelősek. Vitézy Dávid ezért felszólította feleket, hogy kérjenek bocsánatot az utazóközönségtől, az adófizetőktől és teljes mértékben kártalanítsák őket.

A VEKE arra szólította fel a BKV-t, hogy a havi bérletek érvényességét az elmaradt szolgáltatás napjainak számával hosszabbítsák meg, az éves bérlettel rendelkezőknek pedig 2011-ben ezzel arányos kedvezményt biztosítsanak. Az egyesület álláspontja szerint kártalanítani kell minden olyan munkáltatót is, aki a sztrájk miatt bizonyíthatóan súlyos többletköltségekbe verte magát és bizonyíthatóan kárt szenvedett, például elvesztette állását.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója még csütörtökön elképzelhetőnek mondta, hogy a sztrájk miatt meghosszabbítják majd a bérletek érvényességét.

Szabó Máté ombudsman ezzel kapcsolatban az InfoRádióban úgy fogalmazott: a BKV-nak a sztrájk befejezése után javaslatot kell tennie a havibérlettel rendelkezők kompenzálására, mert a munkabeszüntetés után valamilyen módon kárpótolnia kell a bérletet megváltókat. Szabó Máté hozzátette: amennyiben nem ajánl semmit a BKV, akkor be lehet perelni a céget.

Múlt hét keddtől vasárnap estig 14 szakszervezet sztrájkolt, mert nem tudtak megegyezni a cég menedzsmentjével a kollektív szerződésről. Vasárnap késő este írták alá a sztrájkmegállapodást, a kollektív szerződésről azonban még nem állapodtak meg, arról jelenleg is folynak a tárgyalások az összes (26) szakszervezettel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×