eur:
395.09
usd:
370.83
bux:
65054.54
2024. április 19. péntek Emma

Feleslegesnek tűnik Bokros Lajos javaslata

Nem új javaslatokkal, hanem a jelenlegi szabályok fokozottabb betartatásával kellene elejét venni annak, hogy az államadósság emelkedjen vagy tartósan magas legyen - véli a K&H Bank elemzési igazgatója Bokros Lajos felvetése kapcsán. Barcza György az InfoRádiónak elmondta: a költségvetési felelősségi törvény mellett az ERM II-es árfolyammechanizmus feltételei is gátat szabnának a féktelen költekezésnek és az újabb hitelfelvételeknek.

A Magyar Demokrata Fórum alkotmányos adósságkorlát bevezetését kezdeményezi, és maximálná a GDP-arányos államadósságot - jelentette be Bokros Lajos a hétvégén. A javaslat lényege, hogy az alkotmány módosításakor be kell írni egy olyan korlátot, mely 2012-től érvényesülne, és arról szólna, hogy az államadósság nem haladhatná meg a mindenkori bruttó hazai termék (GDP) 60 százalékát.

Amennyiben a ráta a 60 százalékos szintet megközelíti, a következő évben kiegyensúlyozott költségvetést kell összeállítani, nettó hitelfelvétel nem történhet. Amikor az államadósság meghaladja a bruttó hazai termék 50-55 százalékát, akkor a kiadásokra egy maximumot kell megállapítani.

A javaslatról a K&H Bank elemzési igazgatója az InfoRádiónak úgy vélekedett: az hasonlít a Lengyelországban működő szabályozáshoz. Barcza György szerint Magyarországon a 60 százalékos államadósság-ráta elérésnek 5 éven belül nincs reális esélye, kivéve akkor, ha felfüggesztjük az adósság törlesztését, vagy olyan mértékű privatizációba kezd az állam, amellyel gyorsabb ütemben lehet csökkenteni az adósságot - egyik lépés sem lenne logikus a szakértő szerint.

Az elemző hozzátette: már az uniós belépésünk óta, vagyis 2004-től él egy olyan szabály, amely szerint az euró bevezetéséhez 60 százalék alatti adósságrátára van szükség. Ezen felül a parlament elfogadta a költségvetési felelősségről szóló törvényt, amely alapján felállt a Költségvetési Tanács - vagyis van kidolgozott szabályrendszer az államadósság kordában tartására.

Barcza György hozzátette: nincs szükség egy harmadik törvényre, inkább a jelenlegi szabályok fokozottabb betartatásával kellene elejét venni annak, hogy az államadósság emelkedjen vagy tartósan magas legyen.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×