INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Kocsis: A BKV elment a végsőkig

InfoRádió / MTI
A BKV megtett mindent, hogy elkerülje a sztrájkot és megajánlotta a szakszervezeteknek azt, amit kértek - mondta Kocsis István, a BKV vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A BKV elment addig a pontig, amíg a cég finanszírozhatósága biztosítható, ha ezen a ponton túllépnek, akkor munkahelyek kerülnek veszélybe - közölte a vezérigazgató, hozzátéve: a szakszervezeteknek egy feszes gazdálkodás eredményeként megadták volna a követelt 3 százalékos egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulást, de ezt elutasították.

Kocsis István szerint az ajánlatuk nettó félmillió forinttal többet adott volna a munkavállalóknak, a munka törvénykönyvében foglaltakhoz képest.

Hangsúlyozta: 2003-ban konszolidálták a céget, azóta 70 milliárdos hiány keletkezett, a szakszervezetek követelését nem tudják finanszírozni, mert akkor tovább nő a hiány. Amit ajánlanak, az kevesebb, mint ami a régi kollektív szerződésben volt, de több, mint amit a munka törvénykönyve biztosít.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ), Budapest főpolgármester-helyettese a sajtótájékoztatón azt mondta: minden lehetőséget megadtak a BKV-nak arra, hogy elkerüljék a sztrájkot. Az ajánlatok jogszerűek és szakszerűek voltak.

Kifejtette: az önkormányzat operatív tárgyalást követően több intézkedést hozott a sztrájk idejére. E szerint nem rendelnek el keddre iskolai tanítási szüntet, de az igazgatók dönthetnek arról, hogy elrendelik-e az oktatási szünetet.

A szemétszállítást hajnal 5 órakor kezdik, a buszsávokat pedig a sztrájk ideje alatt sem lehet majd használni. A főjegyző intézkedést adott ki arról is, hogy a BKV buszvégállomásain azok az autósok, akik utasokat akarnak felvenni, megállhatnak - tette hozzá.

Mihálszky Gábor, a BKV közlekedési vezérigazgató-helyettese elmondta: a Volán járatai Budapesten belül megállnak a BKV buszmegállóiban is. Nem alkalmazzák az elsőajtós felszállási rendszert, illetve a bérleteket elfogadják a járatokon.

Kifejtette, várhatóan a metróhálózaton zavartalan lesz a közlekedés, a HÉV-közlekedésben pedig Budapest határain belül nem lesz fennakadás, a nagykörúti villamosok és több troli is járhat a sztrájk alatt. A buszközlekedésben lehet a legnagyobb fennakadás, mert csak az alvállalkozók által működtetett 26 járat közlekedhet kedden. Üzemelni fognak az éjszakai és a szolgálati járatok is - tette hozzá.

A menedzsment és a szakszervezetek a még elégséges szolgáltatásról és a kollektív szerződésről este 10 órakor folytatják a tárgyalásokat.

A BKV és a szakszervezetek december 22-én jelentették be: nem tudtak megállapodni az év végén lejáró kollektív szerződés szövegéről, ezért 2010. január 1-től a BKV a munka törvénykönyve szerint működik. Emiatt a szakszervezeti vezetők szerint olyan változás áll be a BKV-nál, amit már az utasok is érezni fognak. Január 4-óta pedig sok vonalon bizonytalanná vált az autóbuszok menetrend szerinti közlekedése.

Bár a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége december 29-én megállapodott a BKV-val egy ideiglenes kollektív szerződésről, azt a szakszervezetek 65 százaléka nem írta alá, emiatt ez nem lépett életbe.

Azok a szakszervezetek, amelyek nem írták alá a kollektív szerződés tervezetét, január 12-ére határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, amelyhez eddig 14 szakszervezet csatlakozott.

Kapcsolódó hang

Farkas Dávid tudósítása
 


A címlapról ajánljuk