INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

BKV-sztrájk - erre számíthatunk!

Infostart / InfoRádió
Reggel óta folynak a tárgyalások a BKV sztrájkbizottságának képviselői, és a közlekedési társaság vezetői között, ám még az elégséges szolgáltatásokról sem sikerült megállapodniuk. A tárgyalások délután, de akár késő este is folytatódnak.

Délután kettőkor folytatja az egyeztetést a BKV-szakszervezetek sztrájkbizottsága, valamint a közlekedési vállalat menedzsmentje között, ám a demonstrációra készülő dolgozók már megkezdték a felkészülést a munkabeszüntetésre, ugyanis nem bíznak a megegyezésben.

A délelőtti tárgyaláson a két fél nem tudott megállapodni az elégséges szolgáltatás mértékéről, mivel a BKV menedzsmentje csúcsidőben 90, azon kívül pedig 50 százalékos szolgáltatást kért, ez azonban a szakszervezetek szerint ellehetetlenítené a sztrájkot, így nem mentek ebbe bele. A dolgozók 48-50 százalékos szolgáltatást ajánlottak.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság elnöke még a vége előtt elhagyta a tárgyalásokat, és Cinkotára ment, hogy vezetői értekezletet tartson a szakszervezeti tagoknak.

A tárgyalások a tervek szerint délután kettőkor folytatódnak, sőt az is lehet, hogy még este tízkor is tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, és éjszakába nyúlóan egyeztetnek, például az elégséges szolgáltatásról.

A menedzsment alvállalkozók bevonásával oldana a közlekedési káoszon, a szakszervezetek szerint azonban a cég nem tud annyi buszt Budapestre hozni, hogy azzal ellehetetlenítse a sztrájkot.

Mire számíthatnak az utasok?

A szakszervezet mindenesetre arra számít, hogy éjféltől határozatlan időre megbénul a főváros tömegközlekedése, ezt követően a BKV járművei közül csak a metró jár megbízhatóan.

A trolik részben járnak majd, a villamosok közül alig néhány indul el, az 1300 buszból pedig mindössze 300. A ráckevei és a szentendrei HÉV részlegesen jár, a csepeli és a gödöllői viszont egyáltalán nem indul el.

Az InfoRádió megkereste a fővárosi önkormányzat sajtóirodáját, hogy ingyenesen lehet-e sztrájk esetén Budapesten parkolni, ám az iroda válasza szerint a megszokott rend szerint kell majd fizetni. Az önkormányzat ezt azzal magyarázta, hogy a megnövekedett forgalom így is gondot fog okozni, az ingyenesség pedig csak tovább nehezítené a parkolást Budapesten.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk