eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Pécsett hivatalosan is megkezdődött az EKF-programsorozat - hírösszefoglaló

Pécsett hivatalosan is megkezdődött az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat. Ma sem született egyezség az új kollektív szerződésről a BKV-nál. Afganisztánban pokolgépes támadásban meghalt egy brit újságíró.

Pécsett hivatalosan is megkezdődött az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat. Az évet Bajnai Gordon miniszterelnök köszöntő szavai után Páva Zsolt polgármester nyitotta meg. A kormányfő arról beszélt, hogy az esemény az összefogás, az együttműködés sikere, és azt bizonyítja, hogy a nagy ügyek előbbre valók a részérdeknél. Páva Zsolt polgármester azt mondta: Pécs méltó módon fogja képviselni a régiót, Magyarországot, a Déli Kulturális Övezetet, és a Balkánt is. A menedzsmentközpont egy év alatt 1 millió látogatóval számol, akiknek várhatóan 20-30 százaléka lesz külföldi. Az érdeklődőknek 350 kulturális programot kínálnak, ezt mintegy 100 civil és további 80-100 regionális társprogram egészíti ki. Az Európa Kulturális Fővárosa címet az idén Pécs mellett Essen és Isztambul viseli.

Felgyorsították a keddtől meghirdetett határozatlan idejű sztrájk előkészületeit a BKV-s szakszervezetek, miután ma sem sikerült megállapodni az új kollektív szerződésről. Az egyeztetést holnap reggel folytatják. Bolla Tibor, a közlekedési társasági gazdasági vezérigazgató-helyettese azt mondta: a BKV olyan javaslatot tett, amely biztosítaná dolgozóknak a december végén lejárt dokumentumban szereplő 3-3 százalékos nyugdíj-, és egészségpénztári támogatást, de ezt nem a kollektív szerződésben, hanem a bér jellegű kiadások között rögzítenék. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője arról beszélt, hogy a szakszervezetek is tettek egy ajánlatot, eszerint hozzájárulnának az osztott munkaidős foglalkoztatáshoz, de továbbra is a kollektív szerződésben rögzítenék a 3 százalékos hozzájárulást, az év végi ajándékutalványt, illetve a havi 6 ezer forintos melegétkezési-utalványt is.

Térdtől lefelé amputálták a január 2-án a szlovákiai Magas Tátrában súlyosan megsérült Erőss Zsolt hegymászó egyik lábát. A Péterfy Sándor utcai kórház baleseti központjának szakmai igazgatója közölte: a sportember egy konzílium során, az összes lehetséges előnyt és hátrányt megbeszélve, a térdmozgás megtartásával járó, és korai rehabilitációt lehetővé tévő amputációt választotta, amit szombaton elvégeztek rajta. Sárváry András hangsúlyozta: Erőss Zsolt állapota kielégítő, és másik lába várhatóan szövődménymentesen meggyógyul.

Vizsgálatot indított az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az influenzajárvány regionális jellemzőinek jobb megismerésére. Az országos tiszti főorvos a Nagykanizsán és Szegeden az utóbbi napokban történt halálesetekkel összefüggésben beszélt erről. Falus Ferenc hangsúlyozta: nem a kórházak eljárását vizsgálják, hanem a H1N1-es vírus terjedésének hátterét kutatják. A szakember azt mondta: áttekintik, hogy a kórházba került betegek közül és környezetükben hányan voltak beoltva, hol fertőződhettek meg, és milyenek a munkahelyi viszonyaik. Közben belső vizsgálat indult a nagykanizsai kórházban pénteken elhunyt sakkmester halála ügyében. Bátorfy József főigazgató azután beszélt erről, hogy Bagonyai Attila édesanyja a Zalai Hírlapnak azt mondta: fiát nem látták el megfelelően az intézmény sürgősségi osztályán; 4 nap alatt kétszer vitték be mentővel, mégis mindkét alkalommal hazaküldték 40 fokos lázzal.

Egészséges újszülöttet hagytak a fővárosi Bethesda gyermekkórház lépcsőjén. Liszkay Gábor, az intenzív osztály ügyeletese elmondta: a kisfiú, akit Bencének neveztek el, kielégítő állapotban van, és már hétfőn átviszik a csecsemőosztályra. Pap Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese korábban azt közölte: az ügyben kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indult eljárás.

A bevándorlók jogainak tiszteletben tartására szólított fel a katolikus egyházfő. XVI. Benedek vasárnapi úrangyala imádságában az olaszok és az afrikai bevándorlók közötti összecsapásokra utalva úgy fogalmazott: a menekültek egy jobb élet reményében érkeztek az országba, amelynek szüksége van rájuk. Calabria tartományban csaknem 70-en sérültek meg a csütörtök óta tartó zavargásokban. Az összetűzések azután kezdődtek, hogy fiatalok légpuskával rálőttek több bevándorlóra.

Afganisztánban pokolgépes támadásban meghalt egy 39 éves brit újságíró. A londoni védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Sunday Mirror vezető katonai tudósítója Hilmend tartományban vesztette életét, amikor az amerikai tengerészgyalogság járműve mellett működésbe lépett egy robbanószerkezet. A detonációban meghalt egy amerikai és egy afgán katona is, a Sunday Mirror fotóriportere pedig súlyosan megsebesült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×