eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szuperkontrollcsoportot állít fel a BKV

A BKV álláspontja szerint a mai fennakadások a buszjáratokban egy nem legális munkabeszüntetés következményei - mondta az InfoRádiónak a BKV Kommunikációs igazgatója. Székelyné Pásztor Erzsébet hozzátette: kedden egy új intézményrendszer, a szuperkontroll csoport felállítása mellett döntöttek, mely segítségével indokolatlan szolgálatmegtagadás esetén azonnal elbocsátják a buszsofőrt.

Közlekedési és műszaki szakemberekből, jogászokból, HR-szakemberekből áll majd az úgynevezett szuperkontroll csoport, amely szerdától ellenőrzi azt: a buszvezetők jogszerűen utasítják-e el a buszok átvételét és a járat elindítását - mondta az InfoRádióban a közlekedési vállalat kommunikációs igazgatója.

Székelyné Pásztor Erzsébet elmondta: a BKV menedzsmentje szerint a buszvezetők illegális sztrájkot folytatnak akkor, amikor nem indulnak el a buszokkal.

A közlekedési vállalat szakszervezetei eközben feljelentést tettek a rendőrségen a BKV vezetősége ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt. Ezt már Nemes Gábor, a sztrájkbizottság vezetője mondta el az InfoRádióban. Õ azt mondta: a vállalat állításával ellentétben akciójuk nem lappangó munkabeszüntetésnek, hanem az előírásoknak megfelelő eljárásnak tekinthető.

A szakszervezetek hivatalosan január 12-ére hirdettek munkabeszüntetést, amelynek keretében az ellen tiltakoznak, hogy január 1-jétől nincs érvényes kollektív szerződés a vállalatnál.

A dolgozók állítása szerint kizárólag a munka törvénykönyvével nem biztosítható a biztonságos közlekedés. A munkaadó azonban nem enged, a menedzsment azt állítja: olyan kollektív szerződést ajánlottak, amely ugyan a pluszjuttatások terén kevesebbet ad, mint az eddigi, de mégis többet, mint a munka törvénykönyve.

Hétfőn reggel még a buszok csaknem negyede nem indult ki a garázsból, emiatt sokan nem jutottak el időben a munkahelyükre vagy az iskolába. Székelyné Pásztor Erzsébet szavai szerint kedden már javult a helyzet, minden vonalon megindult a közlekedés. Késések ugyan voltak, de rövidebbek, mint hétfőn.

Mi történik a garázsokban?

A protokoll 65 pontban fogalmazza meg azokat feltételeket, amely szerint ki lehet vinni a járművet a garázsból. Az a szabály pedig, hogy az átvételre 20 perc áll rendelkezésre, a kollektív szerződés hiánya miatt már nem érvényesül, így a sofőrök sem tartják magukat ehhez. Nemes Gábor magyarázata szerint ezért lassabb az elindulás mostanában.

Szavai szerint a kontrollcsoportok felállításával a BKV csak félelmet akar kelteni a dolgozókban, a csoporttal pedig kizárólag magát ellenőrzi a vállalat, hiszen a vizsgálóból kikerült buszokat a munkáltatói jogkör gyakorlója ellenőrzi, hagyja jóvá.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×