INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Fontos tudnivalók az idei jogszabályváltozásokról

Infostart / InfoRádió
A mindennapi életet meghatározó jogszabályok egész sora módosul 2010-től. Csökken a vállalkozások élőmunka terhe. A foglalkoztatási törvény módosításával ugyanis könnyítést kapnak azok, akik a válság miatt elbocsátott dolgozót, vagy rendelkezésre állási támogatásban részesülő munkavállalót alkalmaznak.

Szintén a munkaerőpiacot érintő változás, hogy a húsz főnél több embert foglalkoztató cégek által fizetendő rehabilitációs járulék január 1-jétől több mint az ötszörösére. az eddigi évi 177 600 forintról 964 500 forintra nő.

Januártól kevésbé éri meg segélyen élni. Azokban a családokban ugyanis, ahol ketten, vagy többen kapnak segélyt, már csak egyiküknek jár majd a rendelkezésre állási támogatás.

Megszűnik az országgyűlési képviselők költségtérítése: a parlamenti politikusok csak a számlával igazolt kiadásaikat vonhatják le, és ők is ugyanúgy adóznak, mint mindenki más.

A nyugdíjasokat érintő változás, hogy megszűnik a keresetkorlát azok esetében, akik 2008. január 1. előtt úgy vonultak nyugdíjba, hogy nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Az egészségügyben is lesz néhány változás. A szolgáltatóknak vagyoni biztosítékot - bankgaranciát vagy letétet - kell adniuk, a háziorvosok pedig egy úgynevezett indikátorrendszer segítségével havonta visszajelzést kapnak a munkájukról, és ez alapján többletfinanszírozásban részesülhetnek.

Januártól az egészségbiztosító online adatbázist vezet a kórházi ágyakról, mindenki számára hozzáférhető lesz a gyógyászati segédeszközök internetes katalógusa, és naprakészebb lesz az onkológiai eseteket figyelő Nemzeti Rákregiszter. Februártól hét új készítmény kap társadalombiztosítási támogatást. Ezekből négy a daganatos betegek korszerű kezelését teszi lehetővé. A gyógyszertárak ezentúl elektronikus úton küldenek elszámolást az egészségbiztosítónak, a súlyosan beteg gyerekek szülei pedig a mostaninál több napra mehetnek táppénzre.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 4500 forintról 4950 forintra változik. A 2010. április 30. után született gyermekek esetében a terhességi gyermekágyi segély ezentúl csak akkor jár, ha az anya előzetesen nem 180 napot, hanem egy évet dolgozott. A gyedet pedig nem két évig, hanem legfeljebb a gyermek második életévének betöltéséig fizetik ki.

Mindenkit érint, hogy 62 ponton változik a KRESZ - főleg a gyalogosok és a kerékpárosok érdekében -, és elsején lép életbe a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási törvény, ami a biztosítás évét a megkötéstől, és nem január első napjától számítja, kötelezővé teszi a kártörténeti nyilvántartást, és a szerződést ezentúl nem a tulajdonos, hanem az üzembentartó kötheti meg.

Megváltozik az eredetiségvizsgálat rendje is: egyablakos lesz az ügyintézés, vagyis ugyanazon a helyen elvégzik a műszaki- és az eredetiségvizsgálatot is. Hatályba lép a szabálysértési törvény új része: ezentúl nyilvántartást vezetnek a visszaeső szabálysértőkről, akik így súlyosabb büntetést kaphatnak. 2010-től fémkereskedelmi hatóság lesz a Vám- és Pénzügyőrség, vagyis a fináncok engedélyezik és ellenőrzik majd a fémhulladék-kereskedelmet.

Farkas Péter ügye miatt érdekes, hogy módosult a sporttörvény is: január elsejétől a büntetőeljárás alatt álló vagy elítélt élsportolótól megvonják az olimpiai életjáradékot.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk