eur:
392.88
usd:
365.95
bux:
66546.17
2024. április 26. péntek Ervin

Újra elfogadták a polgári törvénykönyvet - a nap legfontosabb hírei

Elfogadta a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött új polgári törvénykönyvet az Országgyűlés. A képviselők 192 igen, 163 nem szavazattal és két tartózkodás mellett hagyták jóvá az új polgárjogi kódexet.

A törvényhozás jóváhagyta az állami alkalmazottak jövedelmének felső határt szabó törvényjavaslatot; az előterjesztés alapján januártól legfeljebb havi két millió forint lehet a köztulajdonban álló gazdasági társaságok munkavállalóinak alapbére, valamint vezető tisztségviselőinek havi díjazása. Módosította az Országgyűlés a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvényt; a jövőben azok is élhetnek a lehetőséggel, kik közös megegyezéssel váltak munkanélkülivé. A képviselők megszavazták azt az indítványt, amely alapján a magyar jelnyelv önálló, természetes nyelvnek minősül, és döntöttek arról is, hogy januártól a jelenlegi ár több mint másfélszeresét kell fizetni a hiteles tulajdoni lapért.

Bajnai Gordon a berlini ünnepségeken

Magyarország büszke a berlini fal leomlásában játszott szerepére - mondta Berlinben a kormányfő. Bajnai Gordon - aki Angela Merkel kancellár meghívására, a fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre érkezett a német fővárosba, Helmut Kohl volt kancellárt idézve hangsúlyozta: Magyarország ütötte ki az első téglát a berlini falból. A szakadó eső ellenére tízezrek ünnepeltek a német egység szimbólumának számító Brandenburgi kapu közelében. A délutáni ökumenikus istentisztelet után este ünnepi koncertet rendeztek, majd a kancellár által meghívott állam- és kormányfők ünnepélyesen átvonultak a kapun Berlin keleti feléből a hajdani Nyugat-Berlinbe, jelképesen felidézve a két évtizeddel ezelőtt történteket, amikor a határátkelők megnyitása után a keletnémetek százezrei mentek át a város nyugati felébe.

Orbán: elkészült a Fidesz programja

Elkészült a Fidesz programja, és december 12-ére a teljes választási listát is összeállítják - mondta a párt elnöke. Orbán Viktor az Echo Tv esti hírműsorában hozzátette: a Fidesz rossz kompromisszumok nélküli, valóban hatékony kormányzáshoz reméli az emberek minél nagyobb arányú támogatását. Úgy vélte: a kétharmados parlamenti többség elérése nem lényegtelen, de nem is elsőrendű kérdés. A volt miniszterelnök arról beszélt, hogy az új kormány legfontosabb feladata a gyors cselekvés.

Nincs megállapodás a sukorói ingatlancsere ügyében

Nem sikerült megállapodnia a sukorói ingatlancsere ügyében Joav Blum befektetővel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, így még vizsgálják, hogy milyen további törvényes lépéseket tehetnek az eredeti állapot helyreállítására. Oszkó Péter pénzügyminiszter 2009. október 8-án levélben szólította fel a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökét arra, hogy a sukorói ingatlanok aggályossá vált cseréje miatt tegye meg a szükséges intézkedéseket az eredeti állapot helyreállítására.

Javul a magyar gazdaság külső egyensúlya


Látványosan javul a magyar gazdaság külső egyensúlya, a belső megfelel a nemzetközi követelményeknek, a külkereskedelmi aktívum nő, de a munkanélküliségi ráta emelkedik - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült legfrissebb előrejelzésében. A kutatók 6-7 százalékos visszaesésre számítanak az idén, jövőre stagnálást várnak. A szakértők szerint a magyar gazdaság túl van a visszaesés mélypontján, az előző év azonos időszakához képest azonban csak 2010 második félévében várható - szerény mértékű - bővülés. A GKI kutatói szerint a munkanélküliségi ráta az év végére 11 százalék lehet, javulás 2010. második negyedévétől várható. A reálkeresetek az idén 4-5 százalékkal csökkennek, míg jövőre stagnálást prognosztizálnak.

Sokan váltanak biztosítót


A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kampány első hetében 70 ezren váltottak biztosítót a netrisk.hu internetes alkusznál. Ez 40 ezerrel több mint egy évvel korábban. Haraszti Zsolt, a netrisk ügyvezetője úgy vélte: az idei váltók száma elérheti az egymilliót is a múlt évi mintegy 700 ezerrel szemben.

Még mindig nem találják a magyar hegymászókat


Szecsuanban továbbra sem találják az október végén eltűnt magyar hegymászókat. A kínai kereső csapat 5000 méteres magassági jutott, de a környéken nem találtak nyomokat, ezért visszatértek - mondta az InfoRádióban a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke. Farkas Péter úgy vélte: ha a magyar sportembereket nem sodorta el lavina, vagy nem estek gleccserszakadékba, akkor van még esély arra, hogy életben vannak. A keresést helikopterrel folytathatják a 6079 méter magas hegyen.

Visszahív 14 millió töltőt a Nokia


Áramütés veszélye miatt ingyenesen visszacserél 14 millió darab mobiltelefon-töltő készüléket a Nokia. A finn társaság közleménye szerint az idén június 15-e és október 25-e között gyártott, főként Európában és Észak-Amerikában árusított AC-3E, AC-3U és AC-4U jelzésű töltők hibásodhatnak meg.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés, sőt, egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×