INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A Markusovszky Kórház perli az államot

InfoRádió / MTI
Beperli a magyar államot a Vas Megyei Markusovszky Kórház, emellett fellebbez a munkaügyi bíróság ítélete ellen.

Az elmaradt ügyeleti díj miatt perelte be a Vas Megyei Markusovszky Kórházat 70 dolgozó. A kórházvezetés álláspontja szerint az intézmény az akkor érvényben lévő jogszabályok betartásával számolta ki és fizette az ügyeleti díjakat. A probléma abból adódik, hogy azóta az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a kormányrendeletet, amely szerint az ügyeletben eltöltött időnek csak egy részét tekintik munkaidőnek, és ez alapján számolják a díjazást. Egy uniós irányelv szerint ugyanis az ügyeleti idő teljes egésze munkaidőnek számít. Lakner László, a kórház vezérigazgató-főorvosa szerint az állam tehet arról, hogy a szabályokat több mint két évig nem igazította az uniós irányelvhez.

A Szombathelyi Munkaügyi Bíróság ítélete szerint a kórháznak több mint 16 millió forintot és annak kamatait kell megfizetnie a dolgozóknak. Lakner László a távirati irodának úgy fogalmazott: igazságtalannak tartaná, ha csak azoknak fizetnék ki az elmaradt ügyeleti díjakat, akik perre mentek a kórházzal szemben. Ha azonban minden dolgozójuknak fizetnének, az 100-150 millió forintos többletterhet jelentene, erre viszont a kórháznak a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs pénze.

A munkaügyi bíróság nem jogerős ítélete ellen fellebbezett a Markusovszky Kórház, ezen túl pedig pert indít a magyar állammal szemben.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


A címlapról ajánljuk