eur:
388.81
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Klaus aláírása után életbe léphet a Lisszaboni Szerződés - hírösszefoglaló

Aláírta az Európai Unió reformszerződését Václav Klaus cseh elnök. Szolnokon meghalt egy 15 éves gyermek, akinél korábban kimutatták a H1N-es vírust. A BKV szerint 31 esetben tudják visszaperelni a cégnél korábban kifizetett végkielégítéseket.

Prágában aláírta az Európai Unió reformszerződését a cseh elnök. Václav Klaus ezt azután jelentette be, hogy korábban a cseh alkotmánybíróság közölte: elutasította a 17 jobboldali szenátor beadványát, amely szerint a Lisszaboni Szerződés ellentétes az ország alkotmányával. Az Európai Unió 27 tagállama közül Csehország utolsóként hagyta jóvá a dokumentumot, amely így már életbe léphet.

Elfogadta a 2010-es költségvetés fő számait a törvényhozás. Korábban az Országgyűlés költségvetési bizottsága megállapította: a büdzsé tervezett hiánya nem változott a támogatott módosító indítványok miatt. A képviselők által elfogadott javaslatok alapján a jövő évi büdzsé továbbra is 3,8 százalékos hiánycéllal számol, negyvenmilliárd forintot elvon a közösségi közlekedéstől, és 70 milliárd forinttal csökkenti az önkormányzatok támogatását. Nem változik a gyermekétkeztetés támogatásának mértéke, és lesz fedezete annak, hogy az ötszázalékos áfa-kulcsba kerüljön a távhő. A jövő évi büdzséhez több mint 1500 módosító javaslat érkezett; ennek több mint 95 százalékát a Fidesz nyújtotta be, de ezek közül egyet sem támogatott a kormány és a parlament.

Több más betegsége is volt annak a 15 éves fiúnak, aki feltehetően a H1N1-es vírusfertőzés szövődményeitől halt meg a szolnoki Hetényi Géza Kórházban - mondta a kormányszóvivői tájékoztatón az egészségügyi miniszter. Székely Tamás hozzátette: a halál pontos okát csütörtökre állapítják meg a vizsgálatok. Székely Tamás szólt arról is, hogy Bajnai Gordon miniszterelnökkel, illetve az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatójával folytatott mai egyeztetése alapján minden patikába úgynevezett nyitókészletet juttatnak el az új típusú influenza elleni oltóanyagokból. Ez azt jelenti, hogy az ország minden patikájába szállítanak a védőoltásból 20-40 ampullát, függetlenül attól, hogy a gyógyszertár rendelt az oltásból vagy sem.

A BKV szerint 31 esetben tudják visszaperelni a cégnél korábban kifizetett végkielégítéseket, bár a belső ellenőrzés azt állapította meg, hogy a lelépési pénz kiutalása 48 esetben volt előnytelen a társaság számára. Sziebert György, a BKV jogi igazgatója azt mondta: a szerződések egy része elévült, másik részük pedig jogi úton nem érvényesíthető, mert a kifizetés ugyan túlzott volt, ám az nem ütközött sem a munka törvénykönyvébe, sem a munkaszerződésbe. Hozzátette: a 31 ügyben a munkaügyi bíróság egy év múlva mondhat ítéletet, azután kezdődhet meg a kamattal emelt összegek polgári úton történő visszaperlése.

Több helyszínen, egyebek mellett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium budapesti épülete előtt demonstrálnak csütörtökön a tejtermelők az általuk tarthatatlannak ítélt helyzetük miatt. A Tej Terméktanács elnökhelyettese, a demonstrációs bizottság vezetője az InfoRádióban azt mondta: az Európai Unió és a magyar agrárkormányzat által az utóbbi időben bejelentett intézkedések nem javítanak érdemben a termelők kilátásain. Istvánfalvi Miklós hangsúlyozta: az unió által megajánlott támogatás literenként 50 fillérnek megfelelő összegű, amelyet ráadásul az unió többi tejtermelője is ugyanúgy megkap, így a magyar gazdák helyzetén nem változtat.

Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak tiszteletére az Országos Cigány Önkormányzat fővárosi, Dohány utcai székházában. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen egy évvel ezelőtt gyilkoltak meg egy testvérpárt; ők voltak az első halálos áldozatai a romák elleni támadássorozatnak. A cigány érdekképviselet november 3-át a romák gyásznapjává nyilvánította.

Hágában elnapolták a tárgyalást a Radovan Karadzsics ügyében indult büntetőperben a Nemzetközi Törvényszéken. Az eljárást vezető bíró azután döntött így, hogy a pert eddig bojkottáló, de most a bíróság előtt megjelenő volt boszniai szerb elnök továbbra is 10 hónapos haladékot kért felkészülésére, és egyben elutasította, hogy hivatalból védőt jelöljenek ki számára. A Nemzetközi Törvényszéken az eljárást vezető bíró várhatóan még a héten dönt arról, hogy milyen lépéseket tegyen a jelenlegi helyzetben. A többi között a szarajevói és srebrenicai népirtással vádolt Radovan Karadzsics eddig azért nem jelent meg a tárgyalásokon, mert a bíróság - szerinte - nem adott neki több hónapos haladékot védelmének előkészítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×