INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Kevés patikában lehet kapni a újinfluenza elleni vakcinát

Infostart / InfoRádió
Meghalt kedden egy 15 éves fiú az új típusú influenza miatt. Õ a járvány ötödik magyar áldozata. Mindeközben kiderült: a patikáknak csak a töredéke rendelkezik az oltóanyaggal.

Meghalt kedden egy 15 éves fiú a szolnoki kórházban. A gyermeknél még életében kimutatták a H1N1 vírust, emellett azonban számos ismert rizikócsoportba tartozó betegsége is volt. A boncolási eredmények csütörtökre várhatóak.

Eközben az InfoRádió kiderítette: bár a hivatalos tájékoztatás szerint 430 patikában kapható az újinfluenza elleni oltóanyag, az általunk találomra megkeresett 15 fővárosi gyógyszertárból mindössze egyben állt rendelkezésre a vakcina, a többi helyen elfogyott. A patikusok azt mondták: várhatóan a héten kapnak utánpótlást.

Ezt követően az egészségügyi miniszter kijelentette: hét végéig minden patika kap az újinfluenza elleni oltóanyagból. Székely Tamás hozzátette: az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet egyszerűsítette a vakcinarendelés adminisztrációját, és plusz autókat vont be a kiszállításba a minél gördülékenyebb ellátás érdekében.

A szolnoki halálesettel ötre nőtt az új típusú influenza magyar áldozatainak száma. Az első eset júliusban történt. A fertőzöttek számáról pontos adatok nincsenek, annyi ismert, hogy október közepén 283 személynél igazolták a H1N1-vírust.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk