eur:
394.17
usd:
369.67
bux:
65792.91
2024. április 23. kedd Béla

Az 1300 ellenzéki módosító indítványból mindössze egyet fogadott el a parlament

Elfogadta az Országgyűlés a 2010-es költségvetés főösszegeit. A büdzsé tervezetben most már csak fejezeten belül lehet összegeket átcsoportosítani. Az Országgyűlés több mint 1500 módosító indítványról is szavazott, aminek eredményeképpen bekerültek a törvényjavaslatba az elmúlt hetekben bejelentett kormányintézke­dések.

 Több mint 1500 módosító indítványt nyújtottak be a képviselők a jövő évi költségvetéshez, ezekről a parlament kedden egyenként, közel 10 órán keresztül szavazott. A kormány által támogatott módosító javaslatokat csomagban fogadta el a parlamenti többség. Katona Tamás pénzügyi államtitkár a voksolás előtti zárszavában szükségesnek nevezte a büdzsé módosításait.

"A kedvezményes étkeztetés normatívája változatlan marad, így a gyermekétkeztetés minden kérdése megoldódott. Az alapfokú művészetoktatás normatíváját 900 millió forinttal kiegészítettük" - mondta.

Ezen túl az 5 százalékos áfakulcsba került a távhő, 16 milliárd forint pluszt kapnak a kórházak, és több pénz jut a kéttannyelvű, valamint a fogyatékkal élőket oktató iskoláknak. A több mint 1300 ellenzéki módosító indítványból mindössze egyet fogadott el a parlament. A szabad demokrata javaslat szerint 150 millió forint pluszpénzt kapnának a fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezetek.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint a büdzsé nem valós számokon alapul. "Az MSZP-nek egy célja van ezzel a költségvetéssel. A 2010-es választásokig elbukdácsolni valahogy. Érzéketlenek voltak a módosító javaslatokkal szemben, amiket benyújtottunk. Nem támogattak egyetlenegy módosító indítványt sem" - mondta.

A szocialisták szerint azért nem, mert azok komolytalanok, nevetségesek, olykor pedig morbidok. Az SZDSZ is ezzel ért egyet. Bár a legtöbb javaslatnál az MSZP és az SZDSZ együtt szavazott, Kóka János liberális frakcióvezető szerint nem kötöttek egyezséget a szocialistákkal, cserében azért, hogy az MSZP támogassa az ő javaslataikat.

"Mi nyitottak lettünk volna a Fidesz javaslatainak megszavazására is, ha azok nem lettek volna olyanok, amelyek nem verték volna szét alapjaiban a válságkezelést. A Fidesznek nem voltak olyan javaslatai, amelyeket támogatni lehetett volna. Egyéb megállapodás egyik párttal sem volt." - mondta Kóka János.

A szavazások után a parlament elfogadta a költségvetés úgynevezett sarokszámait is. A november 30-ra várható zárószavazásig így már csak a fejezeteken belüli átcsoportosításokra lehet javaslatot tenni.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×