eur:
402.08
usd:
366.27
bux:
73886.48
2024. október 7. hétfő Amália

Kötelező lehet az emelt szintű érettségi - lapszemle

Kötelezővé tenné az emelt szintű érettségit 2012-től minden felvételiző számára legalább egy tárgyból az MSZP oktatási munkacsoportja. A változás elsőként a most tizedik osztályosokat érintené - írja a Népszabadság.

Bár az eredeti koncepció szerint az emelt szintű érettségi váltotta volna ki a felvételit, a felsőoktatási intézmények vétója miatt sok helyre középszintű érettségivel is be lehet kerülni. A nagyobb egyetemek ma már előírnák az emelt szintű vizsgát, mivel a középszint után a diákok nem kellőképpen felkészültek, így felzárkóztató kurzusokat kell tartani - olvasható a Népszabadságban.

A Magyar Nemzet Kuncze Gábor korábbi SZDSZ pártelnököt idézve azt írja, számos jel utal arra, hogy szüksége lenne egy új liberális pártra, hiszen a jövő évi választások komoly kihívás elé állítják a magyar demokráciát, különösen akkor, ha a Fidesz kétharmados többséget kap. Kuncze Gábor mégis azt tartaná a legnagyobb veszélynek, ha a Fidesz a kétharmadot igénylő kérdésekben a Jobbik támogatására szorulna. Szerinte ugyanakkor kérdéses, hogy az igények ellenére mozgósíthatók-e azok az energiák, amelyek szükségesek egy új párt létrehozásához.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy a pénzügyi felügyelet a honlapján tanulmányt tett közzé a garantált alapok szektoráról, amelyben az ágazat főbb kockázatairól is sok és meglepően őszinte szó esik. A PSZÁF olyan kérdéseket is boncolgat, amelyekre a befektetőknek kevés rálátásuk lehet, ugyanis sem az éves, sem a féléves jelentésekben sem más dokumentumokban nem szerepel, hogy valójában kik az alapok fő szerződéses partnerei. A szervezet szerint a betétek kifizetésének kockázata talán a legfőbb rizikó a szektorban, hiszen a garantált alapok által elhelyezett betétek szolgálnak egyrészt a tőke megóvására, másrészt az esetleg minimálisan garantált - illetve jobbára csak ígért - hozam kifizetésére.

A Világgazdaság azt írja, hogy a válságban bíznak a magyarországi szerverparkok. A szerverek tárolásához infrastruktúrát, illetve egyéb szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások szerint a krízis miatt előtérbe került költséghatékonyság mind több céget késztet arra, hogy kiszervezze informatikai rendszerét. Az eredmény: a következő években akár évi 25-30 százalékkal is nőhet a piac.

Az előttünk álló hét rendkívül sok izgalmat tartogat a Portfolio.hu szerint. Minden nap lesz olyan esemény vagy adat, ami miatt résen kell lennünk. Amellett, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank jegybankárai is ezen a héten ülnek ismét tárgyalóasztalhoz, olyan fontos adatok látnak napvilágot, mint az amerikai munkanélküliségi ráta, vagy éppen az ISM Intézet feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Béres András óbudai alpolgármester: normális kerékvágásban elindulhat a munka

Béres András óbudai alpolgármester: normális kerékvágásban elindulhat a munka

Kiss László Óbuda-Békásmegyer megválasztott, de letartóztatásban lévő polgármestere távollétében alakult meg a III. kerület képviselő-testülete. A polgármester távollétében letette hivatali esküjét. Az ellenzék továbbra is a testület feloszlatását, a polgármester lemondását és új választás kiírását követeli.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×