eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lemondott az ORTT elnöke - a nap legfontosabb hírei

November 30-ai hatállyal lemondott az Országos Rádió és Televízió Testület elnöki posztjáról és tagságáról Majtényi László, aki a döntését a rádiós pályázat körül történtekkel indokolta.

A médiahatóság vezetője közölte: döntéséről tájékoztatta az őt a posztra jelölő államfőt és miniszterelnököt; távozási szándékát a rádiós pályázat körül történtekkel indokolta. Az ORTT szerdai határozata értelmében a Sláger Rádió frekvenciáját az FM1 konzorcium, míg a Danubiusét az Advenio Zrt. üzemeltetheti a következő 7 évben. Majtényi László a döntés után azt mondta: nem ért egyet a határozattal, mert megalapozatlannak tartja mindkét nyertes üzleti tervét.

Bajnai: Elfogadhatatlan a Lisszaboni Szerződés ratifikációjának újranyitása


Magyarország számára elfogadhatatlan a Lisszaboni Szerződés ratifikációs folyamatának újranyitása - mondta Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozója előtt a miniszterelnök. Bajnai Gordon Európára nézve veszélyes törekvésnek nevezte, hogy a legkésőbb érkező uniós tagállamok egyike, Csehország - a ratifikációs folyamat végén - mentesítést kapjon az alapvető jogok chartájának hatálya alól. Az ugyancsak Brüsszelben tartózkodó Orbán Viktor szerint a tagállamoknak nem szabad engedni a cseh államfő követeléseinek. A Fidesz elnöke, az Európai Néppárt alelnöke az európai pártcsalád tanácskozása után nyilatkozott erről az InfoRádiónak.

Költségvetés: a kormány nem fogadja el a Fidesz módosító javaslatait

Egyebek mellett a gyermekétkeztetéssel, a kórház-finanszírozással és a távhő áfájának csökkentésével kapcsolatosak a jövő évi költségvetéshez benyújtott, a kormány által támogatott módosító indítványok. A Fidesz mintegy 1400 indítványa közül egyet sem tartott elfogadhatónak a kabinet. Az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság ülése után elmondta: kedden szavaz a 2010-es költségvetéshez benyújtott, a főszámokat érintő módosító indítványokról a parlament.

Meghaladja a tíz százalékot a munkanélküliség


10,3 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta a július és szeptember közötti időszakban; ez 13 éves csúcsnak felel meg - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Utoljára 1996 első negyedévében mértek 10 százalék feletti értéket, akkor 10,6 százalék volt az állástalanok aránya. A KSH adatai szerint a most vizsgált időszakban a 15 és 74 év közötti munkanélküliek száma 436 ezer volt, 109 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Szerepet vállal a Malávban a kormány


Kész tulajdonosi, illetve finanszírozói szerepet is vállalni a kormány Malévban. Erről biztosította Oszkó Péter pénzügyminiszter Moszkvában Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettest. A tárca tájékoztatása szerint az orosz fél üdvözölte a döntést. A megbeszélésen megállapodtak abban, hogy tovább tárgyalnak a szükséges intézkedésekről.

Visszahívják a Fidesz-tagokat a fővárosi cégek felügyelőbizottságaiból


Visszahívja tagjait a Fidesz minden fővárosi cég felügyelőbizottságából - jelentette be a Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetője. Tarlós István az InfoRádióban azt mondta: azután döntöttek így, hogy Steiner Pál szocialista frakcióvezető - aki korábban minden, korrupció gyanús ügy kivizsgálását megakadályozta - ideiglenes bizottság felállítását javasolta a fővárosi tulajdonban lévő cégek és intézmények szerződéskötési gyakorlatának felülvizsgálatára.

A miniszterelnökkel tárgyalna a létszámleépítésről Nagykanizsa polgármestere

Levélben kezdeményezett találkozót a miniszterelnökkel Nagykanizsa fideszes országgyűlési képviselője a General Electric helyi gyárában tervezett létszámleépítés ügyében. Cseresnyés Péter azt mondta: a leginkább Nagykanizsát érintő leépítés utáni helyzetről és a lehetséges megoldásokról szeretne egyeztetni Bajnai Gordonnal. A GE Lighting európai elnök-vezérigazgatója szerdán jelentette be, hogy a következő két évben 2.570 dolgozó elbocsátását tervezik a fényforrás üzletágban Magyarországon.

Olaszliszka: négy vádlottra életfogytiglant kért az ügyész

Az olaszliszkai emberölés öt vádlottja esetében az elsőfokú ítélet súlyosbítását, közülük négy vádlottra életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a fellebbviteli főügyész a Debreceni Ítélőtáblán folyó tárgyaláson. A tárgyaláson bűnösnek vallotta magát és visszavonta az elsőfokú ítélet elleni fellebbezését az olaszliszkai gyilkosság negyedrendű vádlottja. A 44 éves tiszavasvári tanárt gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, akiről később kiderült, nem sérült meg komolyabban. Az ügyben első fokon bűnösnek találták a nyolc roma vádlottat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×