eur:
402.22
usd:
366.25
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Neo és Klassz Rádió november közepétől - a nap legfontosabb hírei

A Danubius helyén a Klassz Rádió, a Sláger által most használt hullámhosszon a Neo FM szólhat november közepétől; a két országos kereskedelmi frekvencia sorsáról az Országos Rádió és Televízió Testület döntött. A Slágerét az FM1 konzorcium, míg a Danubiusét az Advenio Zrt. üzemeltetheti a következő 7 évben.

A távirati iroda értesülése szerint az ORTT egyhangúlag döntött, de az SZDSZ delegáltja, Timár János nem vett részt a határozathozatalban. Majtényi László, a testület elnöke az első fordulóban nem szavazhatott, de később közölte: nem ért egyet a döntéssel, mert úgy véli: mindkét nyertesnek megalapozatlan az üzleti terve, csakúgy, mint a korábban kizárt Zene Rádióé. Az esetleges lemondására vonatkozó újságírói kérdésre Majtényi László azt válaszolta: mérlegeli, hogy a jelenlegi helyzetben mit kell tennie.

Biztosítókká alakulnak a magánnyugdíj-pénztárak

Magánnyugdíj-biztosítókká alakulnak 2013-tól a magánnyugdíj-pénztárak - mondta a kormányszóvivői tájékoztatón a pénzügyminiszter. Oszkó Péter a parlamenthez benyújtandó kormánydöntést ismertetve közölte: az átalakulást az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján az teszi indokolttá, hogy a magánnyugdíj-biztosítók a gyakorlatilag szövetkezeti tulajdoni formában működő magánnyugdíj-pénztáraknál hatékonyabb formában képesek működni. Hozzátette: az átalakuló vagy újjáalakuló magánnyugdíj-biztosítóknak legalább 100 millió forint tőkefedezettel kell rendelkezniük, így feltehetően a kisebb taglétszámú magánnyugdíj-biztosítók is a piacon maradnak.

Bemutatták a Fidesz fővárosi programját

A Fidesz elnöke szerint a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció szétesésével súlyos és közvetlen veszélybe került Budapest. Orbán Viktor azután beszélt erről, hogy Tarlós István, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője bemutatta A nemzet fővárosa című programját. A volt miniszterelnök szólt arról is, hogy az új kormánynak és Budapest új vezetésének választ kell adnia arra, miért kerül a 4-es metró a tervezett két-háromszorosába. Úgy fogalmazott: a metróügy az egyike lesz azoknak, amiket a lehető legrövidebb időn belül ki kell vizsgálni. A Fidesz elnöke a tájékoztatón többször főpolgármester-jelöltnek nevezte Tarlós Istvánt, aki közölte: nem akarják leállítani a metró építését, de egyes szerződéseket felül kell vizsgálni. A 130 oldalas, A nemzet fővárosa című programról azt mondta: a dokumentumot vitaalapnak tekinti, és örül, ha ahhoz érkeznek javaslatok.

Visszaélést gyanít a Fidesz a moszkvai ügylet kapcsán

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint jóval áron alul, törvénysértően adták el a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületét. A fideszes Németh Zsolt azt mondta: az ügyben Veres János volt pénzügyminiszter felelőssége is felmerülhet. Az ellenzéki politikus egy állami számvevőszéki vizsgálatra hivatkozva azt mondta: törvénysértően írta alá Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet a 17 ezer négyzetméteres ingatlan eladásáról szóló dokumentumot, és az is jogszabályba ütközik, hogy a kormány 2006-ban utólag adott felhatalmazást az értékesítésre. A Külügyminisztérium az ügyben belső vizsgálatot indított, amely jelenleg is tart.

Tovább növelte előnyét a Fidesz

Tovább növelte előnyét az MSZP-vel szemben a Fidesz - olvasható a Tárki új felmérésében. A közvélemény-kutató intézet október 9-e és 22-dike között, ezer ember megkérdezésével készítette a reprezentatív kutatást. Az adatok szerint a biztos szavazó pártválasztók 68 százaléka a Fideszt, 17 százaléka az MSZP-t támogatja; az ellenzéki párt növelte bázisát, míg a szocialisták szimpatizánsainak száma csökkent. A Tárki felmérése szerint a két nagy párt mellett csak a 9 százalékos támogatottságú Jobbik kerülne be a parlamentbe, ha most lennének a választások.

Több ezer embert bocsát el a GE

A következő két évben 2 570 dolgozó elbocsátását tervezi a GE Hungary a fényforrás üzletágban Magyarországon - jelentette be a GE Lighting európai elnök-vezérigazgatója. Phil Marshall hozzátette: a szakszervezetekkel tart az egyeztetés. A létszámleépítés a hagyományos izzó- és a fénycső gyártást érinti az összesen 14 ezer főt foglalkoztató cégnél. A fényforrás üzletág hét telephelyéből csak a 700 főt foglalkoztató vácit zárják be. A létszámleépítés leginkább a nagykanizsai gyárat érinti, ott 1.300 embert küldenek el.

Mezőgazdasági támogatást engedélyezett az Európai Bíróság

Engedélyezi egyszeri, legfeljebb 15 ezer eurós állami támogatás kifizetését a mezőgazdasági termelőknek az Európai Bizottság. A testület döntése szerint Brüsszel elsősorban a nehéz helyzetben lévő tejtermelőknek szánja a segítséget. A 15 ezer eurós összeget 2010 végéig utalhatják ki a tagországok vállalkozásonként egy alkalommal, de le kell vonni belőle bizonyos korábbi támogatásokat.

Letette hivatali esküjét Merkel és kormánya

Németországban letette a hivatali esküt a parlament alsóházában Angela Merkel kancellár és új kormányának tagjai. A koalíciós megállapodás alapján a Német Kereszténydemokrata Unió 7, a Keresztényszociális Unió 3, a Szabad Demokrata Párt pedig 5 miniszteri posztot kap. A konzervatívok és a liberálisok utoljára Helmut Kohl kormányzása idején, 1982 és '98 között irányították együtt az országot.

Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×