eur:
399.27
usd:
363.79
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Az EU lezártnak tekinti a Sólyom-ügyet - a nap legfontosabb hírei

Kétoldalúnak és lezártnak tekintette eddig Sólyom László köztársasági elnök meghiúsult szlovákiai útjának ügyét az Európai Bizottság jogi és igazságügyi felelőse. Jacques Barrot hangsúlyozta: ő azt gondolta, hogy az incidens lezárult a két miniszterelnök közti párbeszéddel.

A magyar kormányszóvivői iroda kedden jelentette be, hogy a kabinet kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottságnál Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-ei, Szlovákiába történő belépésének megtagadása miatt. Mivel az ügyet a két kabinet továbbra is eltérően ítéli meg, a magyar vezetés az Európai Bizottságtól kéri, hogy közösségi jogi szempontból vizsgálja meg a vonatkozó szlovák jogszabályokat és azok alkalmazását, valamint a közösségi jog megsértése miatt indítsa meg a kötelezettségszegési eljárást. A szlovák külügyminisztérium úgy reagált, hogy lépéseik összhangban voltak az uniós rendelkezésekkel.

Oszkó: Jó a költségvetés

A pénzügyminiszter szerint jó a jövő évi költségvetés tervezete, és annak megítélésénél nem a politikai nyilatkozatokra, hanem a Költségvetési Tanács, az Állami Számvevőszék és a független külső elemzők véleményére kell figyelni. Oszkó Péter a tv2-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a büdzsé kiadási oldalán a számvevőszék nem lát különösebb kockázatot, és a Költségvetési Tanács is csak 10 milliárd forintos ingadozásra hívta fel a figyelmet. Közben a Fidesz alelnöke közölte: összesen 450 milliárd forintot csoportosítanának át a jövő évi költségvetés tervezetében. Varga Mihály elmondta: több mint 1.370 módosító indítványt nyújtottak be a büdzsé tervezetéhez; a szükséges pénzt főként a jövő évi tartalékok terhére az általuk preferált területekre csoportosítanák át.

Az MSZP lemondatná főpolgármester-helyetteseit

Az MSZP fővárosi elnöksége azt javasolja Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyetteseknek, hogy november 20-áig mondjanak le tisztségükről. Burány Sándor, a szocialisták fővárosi elnökségének ülése után közölte: sajnálattal vették tudomásul, hogy az SZDSZ lényegében felmondta velük az együttműködést, és létrehozott egy koalíciót a Fidesszel. Az elnök a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjének a közgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslatára azt mondta: az nem teremtene tiszta helyzetet. Tarlós István nem sokkal korábban jelentette be, hogy valamennyi fővárosi képviselő lemondását kezdeményezik. Az ellenzéki politikus azt mondta: ez szükséges ahhoz, hogy minél előbb új választást lehessen tartani.

Megtartják demonstrációjukat a tűzoltók

Megtartja az október 19-ére meghirdetett demonstrációját a kormánnyal tárgyaló három tűzoltó-szakszervezet, miután követeléseikről nem tudtak megállapodni. Dobson Tibor, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltók Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete és a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete által létrehozott demonstrációs bizottság szóvivője az InfoRádióban elmondta: továbbra is fenntartják álláspontjukat, amely szerint súlyosan veszélyezteti a tűzoltóságok működését a számukra 1,8 milliárd forintos forráselvonást eredményező 2010-es költségvetés tervezete. Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára az InfoRádióban úgy reagált: fontosnak tartják a területen dolgozók helyzetét, de a jelenlegi költségvetési helyzetben több kérés is teljesíthetetlen.

Lakásárindexet dolgozott ki az FHB

Tranzakciós adatokon alapuló lakásárindexet dolgozott ki az FHB; a rendszer 1998-tól negyedéves bontásban mutatja a magyar lakóingatlanok árának változásait. Harmati László, az FHB Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: a lakásár-index mintegy háromezer település 800 ezer lakóingatlanjának adásvételi adatait feldolgozva készült. Úgy vélte: az adásvételi tranzakciós árakra és a hosszú idősorra alapozott mutató hiánypótló a piacon, amely a háztartásoknak és minden, ingatlan adás-vétellel kapcsolatba kerülő szereplőnek képes az eddigieknél bővebb, hitelesebb információkat nyújtani.

Kikerülhetetlen az online felületek alkalmazása

Kikerülhetetlen az online felületek alkalmazása a médiában - hangzott el Tihanyban, az Internet Hungary konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén. A résztvevők egyetértettek abban, hogy ma már nem elég a nyomtatott szöveg megjelenése: a tartalmat videókkal, képgalériákkal, illetve interneten elérhető felületeken kell folyamatosan frissen tartani. Mint elhangzott, aki most nem lép az online-piacra, az visszafordíthatatlanul lemarad a médiumok közötti versengésben.

A cseh államfő továbbra sem írta alá a Lisszaboni Szerződést

Továbbra sem írja alá a Lisszaboni Szerződést a cseh államfő. Václav Klaus ezt a Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel folytatott megbeszélés után jelentette ki Moszkvában. A cseh elnök, aki ezzel egyedüliként vétózhatja meg az unió reformjáról szóló dokumentumot, emlékeztetett arra, hogy korábban feltételekhez kötötte a szerződés aláírását, és ezeket most is komolyan veszi. Václav Klaus hozzátette: folytatja a konzultációkat az unió vezetőivel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

A demokrata elnökjelölt, Kamala Harris újabb javaslatot tett az egészségügyi ellátás kiterjesztésére, ezúttal az otthoni idősgondozás területén. Az alelnök a "gondozási gazdaság" fellendítését és az egészségügyi költségek csökkentését célzó erőfeszítései részeként ismertette tervét az ABC "The View" című műsorában adott interjújában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×