eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Néhány százezres büntetés egy halált okozó műhibáért

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a rendőrség a szentesi nőgyógyász ügyében, aki még tavaly egy nőgyógyászati beavatkozás során átszúrta egy beteg méhfalát, aki pár nappal később elhunyt. Egy, az InfoRádió által megkérdezett, műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd szerint gyakoriak az ilyen jellegű műhibák, csak sok nem kerül nyilvánosságra. Az ügyvéd aggasztónak tartja, hogy egy-egy ilyen jellegű műhibáért a büntetés mértéke sokszor kisebb, mint egy autóbeleset okozójának bírsága.

Az InfoRádió által megkérdezett ügyvédnek jelenleg négy olyan műhibapere van folyamatban, amelyben az orvos a műtét során belső szerveket fúrt át, ezzel komoly egészségügyi kockázatnak tette ki a beteget.

Ábrahám László elmondta: volt olyan esete, amelyben a foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetésért mindössze néhány százezer forintos bírságot kapott az orvos.

Az ügyvéd szerint kivételezett helyzetben vannak az orvosok Magyarországon, hiszen például egy halálos közlekedési baleset okozóját sokkal súlyosabban büntetik.

Szavai szerint mindez nem ritka Magyarországon. Nyáron nagy vihart kavart egy ikreket világra hozó győri nő halála, aki a császármetszés során szerzett olyan sebet, amelyek öt nappal később bekövetkezett halálához vezettek. Ebben az ügyben még nem zárultak le a vizsgálatok.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×