INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Zöld zászlóval tiltakoznak a kórházak

Infostart / InfoRádió
Az ország kórházain a finanszírozási helyzet elleni tiltakozásképp zöld zászlót húztak fel ma. Az intézményvezetők hajlandóak ennél messzebb is menni, ha a kormány nem adja meg a kért 25,5 milliárd forintot.

Reggel 9-kor húzták fel az egészségügy pénzhiányos helyzetét jelképező zöld zászlót a Semmelweis Egyetemen. A szakmai szervezetek tiltakozó akciójához csatlakozva gyakorlatilag az ország összes kórházára kikerül ma a zöld zászló, a dolgozók pedig mindenhol kitűzik a zöld szalagot - mondta a SOTE stratégiai főigazgatója, Stubnya Gusztáv.

A tiltakozó akciósorozat amiatt indult el, hogy a kormány nem hajlandó megadni a szakmai vezetők által kért 25,5 milliárd forintot; Székely Tamás egészségügyi miniszter pedig - egyelőre - ragaszkodik a korábban ajánlott 4,5 milliárdhoz.

Márpedig e nélkül a kórházvezetők szerint a betegellátást nem lehet tovább fenntartani. Az akciósorozat folytatásaként, ha nemszületik megállapodás, egy hét múlva a kórházak nem biztosítják az ellátáshoz szükséges minimumfeltételeket, október 7-én a vezetők éhségsztrájkba kezdenek, október 14-től pedig csak a sürgősségi betegellátást tartják fenn.

A Semmelweis Egyetemen az InfoRádió által megkérdezett betegek támogatják a tiltakozó akciót, ám attól azért tartanak, hogy a kórházakban csak a sürgős eseteket fogják ellátni.

Az egyeztetések a szakmai szervezetek és az egészségügyi miniszter között a jövő héten folytatódnak.

Kapcsolódó hang

Stubnya Gusztáv
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk