eur:
389.42
usd:
363.44
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pálinkás: Az oktatáspolitika látványosan megbukott

Mentséggé vált a gazdasági válság, a tehetetlenség indokává, ürüggyé arra, hogy a kilátástalanságot félelemmel kezeljük - mondta ünnepi beszédében a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitóján. Pálinkás József a hallgatóknak azt mondta: "ma önök egy nem jól működő országban kezdik meg a 2009/2010-es tanévet."

Szinte mindent újra kell gondolni a magyar közéletben, és meg kell kezdeni Magyarország erkölcsi, szellemi és lelki értelemben vett újjáépítését - mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott ünnepi beszédében. "Ma Önök egy nem jól működő országban kezdik meg a 2009/2010-es tanévet" - fogalmazott Pálinkás József a tanévnyitón, amelyen közel ötezer elsőéves tette le a hallgatói esküt és vált a Műegyetem polgárává.

Pálinkás József szerint a gazdasági válság mentséggé, a tehetetlenség indokává vált, ugyanakkor elszánásra hív, és az öntudatra ébredés fordulópontját jelentheti: lehetőséget nyújt arra, hogy értékeljük, megítéljük az eddig történteket és önmagunkat.

Ma csak pragmatikus tréning az oktatás

Beszédében az MTA elnöke még a katasztrófával fenyegető, világméretű problémáknál is súlyosabb gondnak minősítette az oktatás és a nevelés egyre növekvő hiányosságait, és úgy fogalmazott: ma az oktatás nem a világban való eligazodásra készít fel, nem adja meg az erkölcsi vértezetet, a szükséges tudást és műveltséget. Az iskolákban ma megszerezhető pragmatikus tréning - a családok nevelő hatásának gyengülése mellett - katasztrófához vezet.

Pálinkás József arról is beszélt: ma Magyarországon ma sok döntés felszínes ismeretek, illúziók és szavazattöbbség alapján születik meg, anélkül, hogy az adott döntést meghozók ismernék cselekedeteik minden következményét. "Éppen a világunk összetett volta miatt a tudással azonos, vagy talán még fontosabb a szilárd erkölcs. Minden erőfeszítésünk hiábavaló, ha ezen a téren nem tudunk előrelépni. Belső indíttatássá, belső kényszerré kell tenni, hogy az emberi közösségek együttélési szabályait szigorúan tartsuk be" - mondta.

Az oktatáspolitika látványosan megbukott

Az Akadémia elnöke figyelmeztetett: a szellem szabadságát még akkor sem uralhatja a haszonelvűség, ha a felsőoktatásban oktatóknak egyszerre kell dolgozniuk a piacra a diplomagyárrá váló felsőoktatási intézményekben, és közben őrizniük kell a szellemi magaslatokat. Hozzátette: "A hallgató nem pénzszerzési lehetőség, a felsőoktatási intézmény nem diploma-, doktori fokozat és publikáció-gyár. Újra kell gondolni ezért a finanszírozás és az intézményértékelés egész rendszerét."

Pálinkás József szerint az elmúlt évtizedek hibás vagy nem létező oktatáspolitikája látványosan megbukott. Az elnök beszédében javasolta az egyetemi tanári kinevezések gyakorlatának megszigorítását, a professzori kar szerepének növelését az egyetemi vezetők kiválasztásában, és a korrupciót és pazarlást elősegítő finanszírozás megváltoztatását.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×