eur:
396.93
usd:
355.31
bux:
74603.42
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Nagy a tülekedés az EU-biztosi állásért

A HVG cikkéből kiderül: nem ciki ma már uniós állásért kuncsorogni Magyarországon. A Heti Válasz Tölgyessy Péterrel közöl interjút kitüntetése alkalmából, a Figyelő pedig az önkormányzatok hatékonyságáról közöl írást.

Míg a csatlakozás idején a hazai közvélekedés az itthon leszerepelt politikusok lerakatának vagy zöldfülű kezdők kalandparkjának tekintette Brüsszelt, azóta sokak szemében megnőtt a hely ázsiója. Nyilván ennek is betudható, hogy tucatjával keringenek a nyilvánosságban az uniós biztosi posztra aspirálók. A HVG ezeket a neveket veszi sorra.

A Heti Válasz Tölgyessy Péterrel közöl interjút. A rendszerváltó politikus augusztus 20-án a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét vehette át. Az elismerést a rendszerváltás idején végzett munkájáért kapta. A cikkben beszél arról, hogyan látja 20 év távlatából a rendszerváltást, és arról, mi a véleménye a jelenről. Kifejti, miért érzi felelősnek magát amiatt, hogy a rendszerváltás óta ide jutott az ország, és hogy melyik politikai erőnek milyen esélyei vannak a jövőben a tartós berendezkedésre.

A Figyelő az önkormányzatok hatékonyságáról közöl írást. Ezek között kiemelten kezeli a Főpolgármesteri Hivatalt. Az 1381 fős hivatal kevéssé hatékony, mert jócskán túlméretezett, tele van párhuzamosságokkal és több politikai-hatalmi központ foglya. A Főpolgármesteri Hivatalban 30 ügyosztály működik, amelyből Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint 22 is elég lenne. Ezek mellett 23 bizottság működik. Nagyobb probléma, hogy túlzott a politikai befolyás. A lap információi szerint még az ügyosztályvezetők helyettesei is politikai kapcsolatokkal rendelkeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt elemeztük, hogy a második negyedéves amerikai GDP-adat hogyan hat az amerikai kamatokra és a részvénypiacokra, valamint hogy kell-e félni recessziótól a választások előtt álló országban. Vendégünk volt Cinkotai Norbert, a K&H Értékpapír vezető elemzője. A második blokkban a friss munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatokat beszéltük át Hornyák Józseffel, a Portfolio makroelemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×