eur:
389.32
usd:
363.98
bux:
68107.49
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Boszniában megtalálták egy tömegmészárlás 59 áldozatának maradványait

Bosznia középső részén, egy szakadékban szakértők megtalálták egy 1992-es tömegmészárlás 59 muzulmán, illetve horvát áldozatának földi maradványait - jelentették be szerdán hivatalosan.

Lejla Cengic, az eltűnt személyek boszniai bizottságának szóvivője elmondta, hogy a megtalált csontok és más maradványok közül 59 emberét tudták elkülöníteni a Vlasic-hegy mellett húzódó szakadékban, Koricanske Stijene falu közelében. A többi maradvány megégett, és DNS-vizsgálat nélkül egyelőre nem állapítható meg, hogy hány emberhez tartozik. A júliusban elkezdett helyszíni munka befejeződött - tette hozzá.

A domborzati viszonyok miatt a feltárás nagyon nehéz volt. Az igazságügyi szakértőknek alpinista technikával kellett leereszkedniük a mintegy 300 méter mély szakadékba.

1992. augusztus 21-én, néhány hónappal a boszniai háború kirobbanása után az északnyugat-boszniai Prijedor több száz muzulmán és horvát lakosát boszniai szerb rendőrök és félkatonai alakulatok tagjai buszokban "fogolycserére" elszállították, de útközben megálltak a Vlasic-hegyen, kiválasztottak a foglyok közül több mint kétszázötven, 16 és 88 év közötti férfit, agyonlőtték, majd a szakadékba dobták őket. A vérfürdőt mindössze tizenketten élték túl.

A rendőrök között volt egy bizonyos Drako Mrdja, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) 2004 márciusában 17 évi börtönbüntetésre ítélt. Mrdja beismerte bűnösségét. Az NT egy másik eljárásban 40 évi börtönbüntetésre ítélte Milomir Stakicot, aki a nevezett időpontban Prijedor polgármestere volt, mert felelősség terhelte a térségben elkövetett háborús bűnökért.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×