eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Közlekedési változások a Margit híd felújítása alatt

Augusztus 21-e után több közlekedési változás is lesz Budapesten a Margit híd felújítása miatt.

A Fővárosi Önkormányzat elsősorban azt kéri, aki teheti gépkocsi helyett a közösségi közlekedést válassza, vagy használjon alternatív útvonalakat - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

A szakemberek mintegy negyven jelzőlámpás kereszteződésben hangolják át a lámpákat és több helyen tájékoztató táblákat helyeznek el. A közlemény szerint a távolabbi hidak (M0-ás autópálya hídjai, Petőfi híd, Lágymányosi híd) használatával lehet majd elkerülni a belvárosi dugókat, a felújítás alatt északi irányban az Árpád híd, déli irányban pedig kisebb részben a Lánchíd, nagyobb részben az Erzsébet híd segítségével kelhetnek át a közlekedők a Dunán.

A Nyugati térnél kisebb szegély- és jelzőlámpa-módosításokat kell végrehajtani, mivel akik a Margit híd környékén közlekednek, a pesti oldalon itt fordulhatnak az Árpád híd felé, a Váci úton. Ugyanilyen változásokra kell számítani Budán a Széna téren, a Batthyány téren és az Üstökös utcában.

A Margit körúton haladók a Bem József utcán, illetve a Török utca - Üstökös utca útvonalon juthatnak le a rakpartra, hogy az Árpád híd felé haladhassanak. Ehhez kétirányúsítják Török utcát, valamint egy új jelzőlámpás csomópont alakítanak ki a Frankel Leó utca és az Üstökös utca kereszteződésében.

Becslések szerint az Erzsébet híd és az Árpád híd a Margit híd forgalmának 30-40 százalékát veszi majd át, ezért a pesti hídfőnél kettőről három sávosra növelik a Váci utat, Budán pedig a Szentendrei út és a Pacsirtamező utca Árpád hídra vezető sávelosztása megcserélődik.

A Margit híd felújításával kapcsolatban a közleményben kitértek arra, hogy az átkelőt hosszában kettéválasztva két ütemben építik át, tehát az építési forgalmon kívül csak a villamosok és az azokat pótló és a menetrend szerint közlekedő BKV autóbuszok közlekedhetnek.

A felújítás idején a fokozott balesetveszély miatt a szigeti szárnyhídnál lévő megálló nem üzemel. A gyalogos forgalom zavartalanul haladhat a déli járdán, a kerékpárosok pedig a KRESZ szabályai szerint tolhatják át biciklijüket.

Kifejtették, hogy a közlekedést a felújítás alatt háromszor módosítják a hídon, a két ütem elején egy-egy hétvégét vesz igénybe az ideiglenes vágányzóna és felsővezeték átkötése. Ekkor a hídon nem haladhatnak át villamosok, 2010-ben pedig a két hídfél összeillesztésekor két hétre teljesen lezárják a forgalom elől az átkelőt.

Megvizsgálták annak a lehetőségét, hogy a forgalmat az Árpád hídon a villamossínekre terelik, de erre azért nincs mód, mert a sínek úgy épültek ki, hogy gumikerekes járművek nem tudnak rajtuk közlekedni.

A közlekedési szakemberek szerint a Szépvölgyi úton található HÉV átjárónál, a Fővárosi Vízművek területe előtti rész megnyitása balesetveszélyes lenne, és akadályozná a forgalmat. Ehelyett, az északi forgalom nehézségeit az Üstökös utca - Árpád fejedelem útjánál kialakítandó új kapcsolat hivatott megoldani.

A Margit híd felújításáról szóló szerződést hétfőn írta alá a Fővárosi Önkormányzat és a kivitelező Közgép-Strabag és az A-Híd Zrt. A munkálatok várhatóan 2011 márciusáig tartanak, de a forgalomnak 2010 augusztusában szeretnék visszaadni a hidat. A beruházás áfa nélkül 20,8 milliárd forintba kerül, amiből hatmilliárdot az EU biztosít.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×