eur:
389
usd:
361.31
bux:
68722.54
2024. május 7. kedd Gizella

Megtiltotta a rendőrség a neonáci emlékmenet megtartását - a nap legfontosabb hírei

Megtiltotta a rendőrség a szombatra tervezett neonáci emlékmenet megtartását. A felvonulást sajtóhírek szerint Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából az NS Front nevű magyar nemzetiszocialista tömörülés szervezi.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: Béke mártírja emlékmenet elnevezéssel tíz magánszemély tett bejelentést; ebből kilenc esetben a gyülekezési jogról szóló törvény felhatalmazása alapján megtiltották a rendezvény megtartását; a 10. ügyben is döntött a rendőrség, de arról először a bejelentőt tájékoztatják. A BRFK tájékoztatása szerint négy tiltó határozat ellen adtak be felülvizsgálati kérelmet a Fővárosi Bíróságra, három esetben már helybenhagyták a rendőrség határozatát. Korábban Sólyom László köztársasági elnök felháborítónak nevezte a tervezett felvonulást, Bajnai Gordon kormányfő pedig azt mondta: a tervezett neonáci tüntetést meg kell akadályozni.

Kevesebb bevétellel számol a kormány

Legalább 300 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számol a kormány a jövő évi költségvetésben az ideihez képest, ennyit meg kell takarítani a 3,8 százalékos hiánycél megtartásához - közölte a pénzügyminiszter. Oszkó Péter a Magyar Televízióban szólt arról is, hogy a társadalombiztosítási alapok idei hiánya a tárca előrejelzése szerint szeptemberre meghaladja a 200 milliárd forintot, de az év végére a már meghozott takarékossági intézkedések hatására 155 milliárd körül lehet. Hangsúlyozta: az idei 3,9 százalékos államháztartási hiánycélhoz a módosított összeget, a 155 milliárd forintot tartani kell. A pénzügyminiszter kérdésre válaszolva határozottan cáfolta, hogy a kormány elbocsátásokat tervezne az állami szférában.

Az ÁSZ a hatékonyabb betegellátásért

A sürgősségi betegellátás hatékonyabb megszervezését, a finanszírozás átalakítását és az erre fordítható uniós források mielőbbi felhasználását sürgeti az Állami Számvevőszék. Berényi Magdolna, a szervezet osztályvezetője az InfoRádióban azt mondta: az ügyben folytatott vizsgálat után az egészségügyi miniszternek egyebek mellett azt javasolják, hogy dolgozzon ki további programokat a betegtájékoztatás javítására, határozza meg a sürgősségi ellátás humánerőforrás helyzetének rendezéséhez szükséges feladatokat, és gondoskodjon a szakmai felügyelet erősítéséről. A számvevőszék megállapította egyebek mellett, hogy a sürgősségi ellátás területén történtek minőséget javító intézkedések, de komplex módon nem valósult meg az átalakítás. A szervezet szerint nem biztosított, hogy az ország lakosai azonos eséllyel, azonos időn belül jussanak azonos minőségű sürgősségi ellátáshoz.

Sorra dőlnek be a lakáshitelesek

Jelenleg 32 ezer olyan adós van Magyarországon, aki 90 napnál hosszabb ideje nem törleszti a hitelét - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos hozzátette: bedőlt lakáshitel miatt tavaly szeptember - vagyis a gazdasági válság kezdete - óta háromezer esetben rendeltek el végrehajtást. A szóvivő hangsúlyozta: a kabinet megoldásokat igyekszik találni a hitelesek megvédésére, ezért fogadtatta el a parlamenttel a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitellel rendelkezők védelméről szóló törvényt. Korábban Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője arról beszélt, hogy már 700 ezer olyan hitelfelvevő van, akinek 90 napon túli a tartozása, és az év végére 70-80 ezer család veszítheti el a lakását, ha a kormány nem hoz érdemi intézkedéseket.

BKV-botrány: "Elképzelhetetlen, hogy nem legyen személyi konvekvencia"

A BKV igazgatóságába delegált liberális tagok lemondását szorgalmazza a fővárosi önkormányzat szabad demokrata közlekedési tanácsnoka. Lakos Imre az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: nekik erkölcsi felelősségük van az elmúlt hetek végkielégítési botrányaiban, de azt is elképzelhetetlennek tartja, hogy a BKV vezetésében ne történjenek személyi cserék. Az SZDSZ-es politikus emlékeztetett arra, hogy a BKV felügyelőbizottsága saját hatáskörben teljes körű átvilágítást végez, egy konkrét üggyel összefüggésben pedig Kocsis István vezérigazgató feljelentést tett a rendőrségen. Lakos Imre hangsúlyozta: a személyi felelősségre vonással a végkielégítések ügyében zajló vizsgálatok lezárulta után kell foglalkozni. A közlekedési tanácsnok csúsztatásnak nevezte a szocialista Burány Sándornak azt a kijelentését, hogy neki is tudnia kellett volna az esetekről. Azt mondta: a végkielégítésekről szóló szerződésekre, amelyek nagy részét a nemrég távozott Balogh Zsolt általános vezérigazgató-helyettes irányítása alatt kötötték, a főpolgármester-helyetteseknek volt rálátásuk.

Előzetesben a vesztegetéssel gyanúsított felügyeletvezető

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a terézvárosi közterület-felügyelet vesztegetéssel gyanúsított vezetőjét. A végzés nem jogerős, mivel azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be. Farkas Kálmán a gyanú szerint pénzt fogadott el azért, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

Korrupciógyanú újabb román miniszterrel szemben

Romániában újabb miniszter ellen folytat vizsgálatot a korrupcióellenes ügyészség. A hatóság azért indított előzetes eljárást a környezetvédelmi tárcát irányító Nicolae Nemirschivel szemben, mert felmerült a gyanú, hogy a minisztérium törvénytelenül adott állami megrendelést egy magáncégnek. A tárca áprilisban írt alá szerződést arról, hogy egy vállalkozás félmillió euróért, vagyis 140 millió forintért reklámozza az unió által támogatott környezetvédelmi operatív programban rejlő lehetőségeket. Az ügyészség szerint a miniszter abban hibázott, hogy nem hirdetett versenytárgyalást az ügyben.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×