eur:
388.22
usd:
360.13
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

A kislétai asszony a romák elleni támadások hatodik halálos áldozata

Hétfőre virradóra a szabolcsi Kislétán agyonlőttek egy 45 éves asszonyt, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették. A nő a romák elleni támadássorozat hatodik halálos áldozata.

A sérült kislánytól a rendőrök kaptak információt, a helyszínen is sok nyomot rögzítettek, ami Szepesi István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitány reménye szerint közelebb visz az elkövető vagy elkövetők kézre kerítéséhez. A lánytól kapott információkról a rendőrfőkapitány a nyomozás érdekeire hivatkozva nem beszélt.

Felföldi Pál, a nyíregyházi kórház traumatológus főorvosa megerősítette, hogy a kislány állapota stabil, jók az esélyei a felgyógyulásra, bár lőtt sebekről lévén szó, nagy a fertőzés- és a különböző szövődmények kialakulásának veszélye.

A beszámolója szerint a lány sörétes lövésektől nagyon sok sérülést szenvedett, hatórás műtéten esett át. Jelenleg az intenzív osztályon kezelik, a rendőrség folyamatosan gondoskodik őrizetéről. Előzőleg Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke állandó védelmet kért a lánynak, aki az arcán maradandó sérüléseket szenvedett és plasztikai műtétre lesz szüksége. Az OCÖ országos gyűjtésbe kezd a beavatkozás finanszírozására. Az agyonlőtt asszonyt a szervezet saját halottjának tekinti.

Pénzes Sándor kislétai polgármester elmondta: egy község széli utcában történt a gyilkosság. A tettesek berúgták a bejárati ajtót, majd rálőttek a szobában alvó nőre és lányára. Az MTI információja szerint két vadászfegyverből tüzeltek a kislétai családra, így legalább két elkövetője volt a hétfő hajnali támadásnak. A támadók éjjel egy óra körül érkezhettek a családi házhoz, majd az ablakon át rálőttek az épületre. A lövést követően a bejárati ajtót betörve rontottak be a házba és két vadászpuskából tüzet nyitottak a bent tartózkodókra.

A rendőrség közlése szerint a kislétai gyilkosság beleillik a romák elleni támadások sorozatába. Az ügy nyomozását átvette a Nemzeti Nyomozó Iroda, amely az újabb támadással együtt már nyolc bűncselekmény ügyében nyomoz.

Bencze József országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy százmillió forintra emelte a romák elleni támadások ügyében kitűzött nyomravezetői díjat. A rekordösszeget annak fizetik ki, aki mind a nyolc bűncselekmény ügyében segít kézre keríteni az elkövetőt. Ha az információk az egyes ügyekben segítik a nyomozókat a tettesek kézre kerítésében, úgy a Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Alsózsolcán több emberen elkövetett emberölések ügyében nettó 1-1 millió forintot, míg a Nagycsécsen, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán elkövetett bűncselekmények ügyében nettó 10-10 millió forintot fizetnek.

A meggyilkolt roma nő lányát a kancelláriaminiszter meglátogatta, aki felháborítónak, megdöbbentőnek és kétségbeejtőnek nevezte a történteket. Molnár Csaba

Molnár Csaba kancelláriaminiszter kijelentette: a kormány azt üzeni az elkövetőknek, "nem marad büntetlenül a tettük, elfogják és bíróság elé állítják őket, ahol megkapják majd méltó büntetésüket".

Az SZDSZ az Országgyűlés rendkívüli ülésének azonnali összehívását kérte a kormánytól és Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertől vár tájékoztatást a támadások felderítésére a hónapokkal ezelőtt felállított nyomozócsoport munkájáról. Az MSZP azonban nem támogatja a kezdeményezést, mert - Mesterházy Attila frakcióvezető megfogalmazása szerint a parlament összehívása "nem segítené elő ezt a nyomozást". Az MSZP a rendészeti bizottság rendkívüli ülésének összehívását javasolta.

Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője úgy reagált a történtekre, hogy pártja elvárja a rendőrségtől, mielőbb eredményt mutasson fel a megdöbbentő kislétai gyilkosság ügyében. A fideszes politikus szerint a gyilkosok felkutatása és megbüntetése nem a parlament, hanem a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok feladata.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter hétfő estére magához rendelte az ORFK vezetőit, hogy személyesen tájékozódjon a romák elleni támadásokkal kapcsolatos nyomozás állásáról és a hétfőn történt kislétai gyilkosságról. A miniszter nem zárkózott el Kolompár Orbánnak, az Országos Cigány Önkormányzat elnökének javaslatától, miszerint a rendőrség kérjen nemzetközi segítséget a tettesek kézre kerítéséhez.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×