INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A magyar parlament nyilatkozatban tiltakozik a szlovák nyelvtörvény ellen

InfoRádió / MTI
A parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselői hétfőn aláírták a szlovák nyelvtörvény visszavonását kérő közös nyilatkozatot.

A fellépést kezdeményező Kóka János (SZDSZ) arról beszélt, hogy valamennyi diplomáciai és nemzetközi jogi eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy a szlovák parlament még a szeptember elsejei hatálybalépés előtt visszavonja az államnyelvtörvényt.

Úgy fogalmazott: az ügy nem a két ország bilaterális vitája, hanem a legsúlyosabb emberi jogi jogsértés, amit törvényhozás az Európai Unióban szentesített.

A nyilatkozatot Kóka Jánoson kívül Kovács Tibor (MSZP), Németh Zsolt (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) látta el aláírásával.

A korábbi négypárti egyeztetésen elfogadott dokumentum úgy fogalmaz: a szlovák jogszabály ellentétes az európai kisebbségi jogokkal, az unió szellemiségével, valamint az emberi jogi egyezményekkel.

A jogszabály a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket, az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él.

A címlapról ajánljuk