INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Kóka: Ha az SZDSZ meghalt, méltósággal kell eltemetni

Infostart / InfoRádió
Nem tudott újra magára találni az SZDSZ az európai parlamenti választásokon elszenvedett vereség után, a választók számára pedig értelmezhetetlenné vált a párt viselkedése - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője, aki hangsúlyozta: a pártnak ki kell állnia a válságkezelés mellett.

A kérdés most az, hogy az SZDSZ súlyos beteg-e és hatékony gyógyszerre van szüksége, vagy meghalt, és akkor méltósággal kell eltemetni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a párt frakcióvezetője, aki hozzátette: jelenleg nem biztos a válaszban.

Kóka János úgy véli: az európai parlamenti választások után kaotikus viselkedés lett úrrá a párton, amelyből kiveszett az önmagára találás képessége. Az SZDSZ a kampányban nem tudott válaszokat adni azokra a kérdésekre, amelyek a választókat foglalkoztatták, a frakció mégsem szólt ebbe bele - fejtette ki.

Arról, hogy Fodor Gábor, a hétvégi küldöttgyűlésen leköszönő pártelnök pénteken azt mondta, hogy a képviselői mandátumáról is lemond, mert nem tudott együttműködni a párt frakciójával, Kóka János úgy vélekedett: elég lett volna, ha Fodor Gábor csak annyit mond a sajtótájékoztatón, hogy az ő elnöksége alatt ment tönkre a párt.

Összességében sok jót tett az SZDSZ az elmúlt időszakban, de a választók számára értelmezhetetlenné vált a viselkedésünk a sok cikkcakk miatt - fogalmazott a politikus, aki szerint június 7. után a lovak közé dobták a gyeplőt, és vezetés nélkül működik a párt.

Ellenzéki párt vagy nem az SZDSZ?

Közjogi értelemben ellenzéki frakció vagyunk, de mi a válságkezelést támogató képviselőcsoportnak tartjuk magunkat - hangsúlyozta Kóka János, hozzátéve: az SZDSZ sok olyan javaslatot tett le az asztalra, amelyet a parlament elfogadott.

Az eddigi válságkezelés során csökkenni fog a személyi jövedelemadó, stabilizálódott a forint - miért kéne ezzel szembefordulni? - tette fel a kérdést a frakcióvezető, aki elmondta: olyan javaslat is napirenden lesz a vasárnapi küldöttgyűlésen, hogy az SZDSZ vonuljon ki a Bajnai-program mögül - ezzel azonban nem ért egyet.

A párt vállalta, hogy odaáll a válságkezelés mögé. Komoly politikus nem változtatja kéthetenként a véleményét - fogalmazott Kóka János.

Hanganyag: Mong Attila


A címlapról ajánljuk