eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Tölgyessy: Ez volt az első alkalom, hogy egy pártelnök szembeszegül a bíróság döntésével

Tölgyessy Péter szerint az MSZP szombati kongresszusán eldőlt az a nagyon fontos kérdés, hogy nem lesz előrehozott választás. Tulajdonképpen nem történt semmi, az MSZP rendezte sorait kádári alkukkal - jelentette ki az alkotmányjogász az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A Magyar Gárda szombati tüntetésével kapcsolatban azt mondta: a Jobbik olyat tett, amit a rendszerváltás óta senki sem: Vona Gábor pártelnökként szembeszegült a jogállam bíróságának döntésével.

Tölgyessy Péter szerint az MSZP hétvégi kongresszusán eldőlt egy nagyon fontos kérdés, hogy nem lesz előrehozott választás. Ez azért nagyon lényeges, mert az elmúlt másfél év politikája éppen arról szólt, hogy lesz-e előrehozott választás. A szocialisták rendezték soraikat klasszikus kádári alkukkal, a régiek és a feltörekvő nemzedékek kiegyeztek, de tulajdonképpen nem történt semmi - nyilatkozott az MR1-Kossuth Rádióban az alkotmányjogász. Az MSZP minimalizálta egy rövid időre a kormány bukásának kockázatát, de ez óriási kockázatot is jelent a választásokon. Újdonság volt, hogy Lendvai Ildikó eddig húzódozott attól, hogy a párt vezetője legyen, de most olyan erősen szólalt meg, hogy valószínűleg hajlandó lesz ezután vezetni a pártját.

A megszorításokkal gyengül az önkormányzatok teljesítménye

Az önkormányzatok nagyon régóta nem kedveltjei a kormánynak, ha baj van, a kormány az önkormányzatoktól sokkal többet vesz el, mint saját magától, és ez különösen így volt az elmúlt két évben - jelentette ki. Jelentős részét az önkormányzatok úgy gazdálkodták ki, hogy hiteleket vettek fel a létezésre. A válság miatt azonban nagy arányban csökkenni fognak a bevételek, az iparűzési adó. Ebből még 120 milliárdot kivenni csak úgy lehet, ha az önkormányzatok is csökkentik a teljesítményüket, és ez mind-mind jelentős politikai feszültséggel jár.

A MÁV-tól elvett 40 milliárdról kijelentette, bő 200 milliárddal támogatja évente a költségvetés a vasúttársaságot, ennek ellenére gyenge teljesítményt nyújt. Az egyik lehetőség ebben a helyzetben, hogy a MÁV elad néhány ingatlant, és hitelt vesz fel, de ez nem megoldás, hiszen ezt csináljuk 20-30 éve - közölte Tölgyessy Péter. A megoldás nagyon nehéz, egyértelmű, hogy a MÁV-nak alacsony a hatékonysága, és sok gyanús ügylet van. Valószínűtlen, hogy ennek rendbetételével meg lehetne takarítani 40 milliárd forintot, ezért szerinte újra kell gondolni a kedvezmények rendszerét, be kellene zárni vonalakat, ahol kevés az utas, de még így se nagyon jön össze a megtakarítandó összeg.

Már az idén is nagyobb lehet a hiány

A költségvetésről azt mondta, nagyon nagy átrendezés van, bizonyos régi adók csökkennek, új adók jelennek meg, de mindig kérdéses, hogy bejön-e ebből annyi bevétel, mint amennyit terveztek. A másik, hogy nem a gazdasági visszaeséssel arányosan csökkennek bizonyos bevételek. Példaképp említette az autókon lévő adókat. Olyan jelentősek ezek a kockázatok szerinte, hogy nem kizárt, már az idén is nagyobb lesz a hiány valamennyivel, a következő évet pedig alig látjuk - tette hozzá. Ha a kormány tényleg tartani akarja magát a 3,8 százalékos hiányhoz, biztos, hogy továbbra is olyan döntéseket kell hoznia, amelyeket nem szeret majd a választó.

Összedőlt a mítosz: Gyurcsány ment, és kinek hiányzik?

A kongresszuson látható volt, hogy a miniszterelnök már nem pusztán válságkezelőként lép fel, hanem társadalompolitikai kérdésekben is megszólal, és nagyon imponálóan nyilatkozik. Tölgyessy Péter szerint nem szokványos szocialista megfontolásokat hallunk tőle. Sok ügyben, nem kevés alkut kötött az MSZP-vel, de alapvetően sikeres a válságkezelése. A szocialisták ma már nem tehetnek mást, mint hogy kitartanak Bajnai Gordon mögött, és egyetlen esélyük van, úgy szavaznak, ahogyan a kormányfő mondja. Bajnai Gordon ráérzett arra, hogy ha ő nem a közvetlen népszerűségnek dolgozik, akkor ez őt teszi igazán erőssé. Nehéz őt alkura kényszeríteni, de valószínű, hogy kitart, mert leválthatatlan. Jelentős változás, hogy a baloldalon sokáig úgy gondolkodtak, Gyurcsány Ferenc pótolhatatlan: és lám, összedőlt ez a mítosz - fogalmazott Tölgyessy. Gyurcsány ment, és kinek hiányzik? Ott van egy kormányfő, aki messze jobban teljesít, mint Gyurcsány Ferenc. Olyan vezető, aki jelentősen felülmúlja a korábbi szocialista vezetőket. A kormányzás arról szól, hogy a szocialisták még nyerjenek kilenc hónapot, ettől azonban nem lesznek népszerűbbek - mondta. Bajnai Gordon semmivel sem népszerűbb Gyurcsánynál, mégis nagyban különbözik tőle.

A Fidesz egyre óvatosabb


A Fidesz hihetetlenül nagy támogatást élvez, ugyanúgy támadja Bajnai Gordont, mint Gyurcsány Ferencet. Azt mondja, hogy a libás Bajnai viszi el a pénzt tőletek, és ezzel azt sugallja, hogy lehet egy sokkal könnyebb megoldás is. A Fidesz megnyilatkozásai az utóbbi időben egyre óvatosabbak voltak, Orbán Viktor egyre óvatosabban nyilatkozik, csak két ponton mondja azt, hogy mindenképpen visszavonja a kormány intézkedéseit: az egyik az ingatlanadó, a másik a gyes szűkítése. Azt mondja, majd ha jobb lesz a gazdasági helyzet, akkor fog változtatni. A Fidesz ugyanakkor cövekeket vert le, és az elkövetkezendő kilenc hónapban még többet ver majd le, ami senkinek sem lesz jó - mondta az alkotmányjogász. Az lett volna a jó, ha a következő költségvetést az rakja össze, aki már végig is csinálja, vagyis már most szeptemberben meg kellett volna tartani az előrehozott választásokat.

A Jobbik átlépett egy olyan határt, amelyet a rendszerváltás óta senki sem

Az alkotmány világosan rögzíti, hogy politikai célú fegyveres testület Magyarországon nem lehetséges. A passzus egyébként korábban még az ő javaslatára került be az alkotmányba. Tölgyessy szerint azon, hogy a Magyar Gárda átlépte-e ezt a szabályt, lehet vitatkozni, de még valószínűleg nem. A Magyar Köztársaság bírósága jogerősen feloszlatta a egyesületet, végre kell hajtani a döntést, jogorvoslat nincs.

A Jobbik a szombati tüntetésen azonban szerinte tesztelni akarta a magyar államot. Az egyik lehetőség az volt, hogy a rendőrség nem avatkozik be, behunyja a szemét, vagyis akkor a Gárda győzött. A másik lehetőség, hogy ha a rendőrség beavatkozik, akkor mártírok lesznek, vagyis akármit csinál a hatóság, a Magyar Gárda csak jól járhat. A jobbik azonban a szombati tüntetéssel átlépett egy olyan határt amelyet a rendszerváltás óta idáig még senki sem.

Vona Gábor pártelnök ugyanis nyíltan szembeszegült a jogállam döntésével, és ez az elmúlt húsz évben nem fordult elő. Tölgyessy Péter a szólás szabadságának jogi rendezését jónak tartja Magyarországon, világos a határ, sokszor megdöbbentő, hogy mégsem lépnek fel a hatóságok. Holott - mondta - nincs joghézag. A térség országaiban azt gondolják, hogy az államnak mindent befolyásolnia kell, atyáskodó szabályokat hoz, de aztán behunyja a szemét, ha az állampolgárok átlépik a határt. Van azonban egy másik modell, amely az angolszász államokból indult ki, ahol igen nagy szabadságot ad a polgároknak az állam, de ha valaki mégis átlépi a határokat, rendkívül szigorú büntetésre számíthat. Ez lenne Magyarországon is a cél, világos szabályok, és ha ezeket áthágják, igen szigorú büntetés vár rájuk - jelentette ki Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×