eur:
400.46
usd:
367.41
bux:
74502.53
2024. október 15. kedd Teréz

Veszélybe kerülhet a betegellátás az új kórházfinanszírozás miatt

Veszélyeztetni fogja a betegellátást az új kórház-finanszírozási rendszer, mert kevés pénz kapnak az egyetemi klinikák - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem stratégiai főigazgatója, aki hozzátette: a jövőben nem tudják fogadni az ellátási területen kívülről érkezett betegeket. Az egészségügyi miniszter erre reagálva elmondta: ha ezt meglépik, akkor az ezért járó finanszírozást az ellátó intézményeknek folyósítják.

A négy orvosi egyetem kedden tiltakozó levelet adott ki, amelyben azt írták: a rendelkezésre álló pénzből a klinikák képtelenek biztosítani a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást, ezért elképzelhető, hogy a jövőben nem tudják ellátni az ellátási területen kívülről érkezett betegeket.

Az új kórházfinanszírozás júliustól lép életbe, amelynek következtében elkerülhetetlen lesz, hogy ezek a kórházak intézkedéseket vezessenek be - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem stratégia főigazgatója, aki hozzátette: drámai módon fognak csökkenni a bevételek, amely kérdésessé teszi a külső betegek ellátását.

Stubnya Gusztáv elmondta: igaz, hogy az egyetemi klinikák az idei első félévben az Egészségbiztosítási Alapból 4,1 milliárd forinttal kaptak többet, mint 2008 ugyanezen időszakában, de hangsúlyozta: a tavalyi finanszírozás tragikus volt, vagyis nem nehéz annál több pénzt adni. Hozzátette: 2009 második félévének finanszírozása lesz majd olyan alacsony, hogy az veszélyeztetheti a betegellátást.

Barátságtalan lépés

Az egészségügyi miniszter az egyetemi klinikák tervére reagálva az InfoRádiónak elmondta: nincs szó forráselvonásról, de mint fogalmazott, nincs az a pénz, amely elég lenne az egészségügyben.

Ha a klinikák írásba adják, hogy a jövőben nem kívánnak ellátni területükön kívüli betegeket, akkor ezt az Egészségügyi Minisztérium tudomásul veszi - mondta Székely Tamás, hozzátéve: az ellátási területen kívülről érkezett betegek kezeléséért járó finanszírozást ebben az esetben az ellátó intézményeknek folyósítják.

A betegellátás nem kerül veszélybe, mert a klinikák által visszautasított betegeket más kórházakban látják majd el - mondta a miniszter, aki barátságtalan lépésnek nevezte, hogy az egyetemi kórházak nem keresték meg a szaktárcát, amely így a sajtóból értesült a tervükről.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×