eur:
388.69
usd:
361.68
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Az MDF megyei szervezeteinek többsége támogatja Dávid Ibolyát

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) megyei szervezeteinek többsége támogatja, hogy Dávid Ibolya maradjon továbbra is a párt elnöke, és bizalmat szavaznak a párt elnökségének is.

Az MDF szombaton tartja országos gyűlését, amelyen Dávid Ibolya pártelnök mellett az MDF teljes, jelenleg nyolctagú elnöksége bizalmi szavazást kér a küldöttektől.

Az MTI megyei tudósítói a szombati tanácskozás előtt megkérdezték a megyei szervezetektől, támogatni fogják-e Dávid Ibolyát, és a jelenlegi elnökséget az országos gyűlésen.

A körkérdésre azok a megyei vezetők, akik támogatják a jelenlegi vezetést, úgy nyilatkoztak: Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András gyakorlatilag "saját magát zárta ki" a pártból, mivel nem párt alapszabályának megfelelően cselekedtek. Volt, aki azt mondta: az lett volna a tisztességes, hogy listáról szerzett mandátumukat visszaadják, hogy a párt mást jelölhessen helyettük az Országgyűlésbe.

A Magyar Demokrata Fórum Fejér megyei tagsága támogatja, hogy Dávid Ibolya maradjon a párt elnöke, és bizalmat szavaz a mostani elnökségnek is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei MDF-tagok, így a párt országos gyűlésén részt vevő küldöttek is egységesek abban, hogy Dávid Ibolya maradjon az MDF elnöke, s a jelenlegi elnökség tagjai is tartsák meg tisztségüket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választmányának elnöke szerint az EP-választás eredménye után nem lehet kétséges, hogy a továbbiakban is Dávid Ibolya vezesse a demokrata fórumot. A párt országos gyűlésén a borsodi küldöttek ebben egységesek lesznek - vélekedett a megyei elnök, aki szerint az elnökség tagjai is jó munkát végeztek.

Az MDF Veszprém megyei küldöttei szintén Dávid Ibolyát erősítik meg a párt elnöki posztján. Ugyanígy vélekedik a párt Tolna megyei és Komárom-Esztergom megyei szervezete is.

A Vas megyei küldöttek többsége is támogatja Dávid Ibolya pártelnököt és a jelenlegi elnökséget, noha előzőleg nem hívták össze a megyei választmányt, nem alakítottak ki egységes álláspontot.

A Pest megyei fórumosok szerint nem kétséges, hogy az MDF június 20-i országos gyűlése után is Dávid Ibolya vezeti majd a pártot és a jelenlegi elnökség is a helyén marad, néhány taggal kiegészítve.

Szintén így gondolják az MDF Zala megyei küldöttei, akik úgy értékelik, hogy az uniós választáson a párt sikeresen szerepelt.

Az MDF baranyai tagsága közölte: támogatják Dávid Ibolyát, s szombaton mindenképpen bizalmat szavaznak a jelenlegi elnökségnek.

Hajdú-Bihar megye szintén egyöntetűen támogatja Dávid Ibolya pártelnöki újraválasztását. Miután Dávid Ibolyának nincs kihívója, semmi nem indokolja, hogy tisztújítás legyen az MDF-ben - közölték.

Az MDF Bács-Kiskun megyei tagsága ugyancsak támogatásáról biztosítja szombaton Dávid Ibolyát, és az elnökséget is.

Kilép a pártból a somogyi MDF-ből néhány hónapja kizárt, ám ez ellen fellebbező elnöke, Balla György, ha Dávid Ibolya marad a párt elnöke. Balla György meghívót nem kapott, ezért nem is lesz ott a gyűlésen, noha tudomása szerint ismét szóba kerül a kizárása, amiről csakúgy, mint első alkalommal - szavai szerint - most is elfelejtették értesíteni.

A Csongrád megyei MDF-nél Dávid Ibolya elnök és az elnökség támogatásáról nem született testületi döntés. Grezsa István megyei elnök ugyanakkor azt mondta: a helyi szervezet az elmúlt egy évben világosan politizált, s számos kérdésben felemelte szavát a pártvezetéssel szemben. Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András kizárásával kapcsolatban a politikus kifejtette: sajnálattal tapasztalja, hogy az MDF-ben elkezdődött egyfajta "kirekesztősdi egy látszategység megteremtése érdekében".

Az MDF Békés megyei elnöke, magánvéleményét hangsúlyozva, közölte: nem ért egyet azzal, hogy a három képviselőt kizárták az MDF-ből. Takács Péter korábban az MTI-nek azt mondta: a megyei választmány nem támogatta, hogy Bokros Lajos vezesse az MDF európai parlamenti választási listáját, szívesebben látta volna, ha azt Boross Péter és Olajos Péter vezette volna.

Az MDF Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke, Petronyák László azt mondta: egységes megyei állásfoglalás nincs arról, hogy ismét Dávid Ibolya maradjon az MDF elnöke. Ebben az ügyben a párttagság - tapasztalatai szerint - megosztott. Ez vonatkozik arra a kérdésre is, hogy a mostani elnökségnek bizalmat szavaznak-e. Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András kizárása kapcsán elmondta: bár az eljárás az alapszabályt tekintve jogszerű, ő személy szerint nem ért egyet a döntéssel.

A nógrádi küldötteknek nem lesz egyeztetett véleményük az országos gyűlésre, a küldöttek saját helyi szervezetük döntése alapján szavaznak majd, mivel tőlük kapták a felhatalmazást.

Heves megyében szintén a küldöttek lelkiismeretére bízzák, hogy miként szavaznak Dávid Ibolya elnökségéről, ám a megyei pártelnök szerint a többség őt támogatja. A lelkiismereti szavazás vonatkozik az országos választmány új tagjainak megválasztására is.

Az MDF Győr-Moson-Sopron megyei küldöttei saját belátásuk szerint döntenek arról, hogy támogatják-e Dávid Ibolyát elnöki pozíciója megtartásában.

Hasonlóképpen szabadon, lelkiismerete szerint határoz minden Győr megyei küldött arról, hogy bizalmat szavaz-e a mostani elnökségnek a párt országos gyűlésén. Szabó Miklós, az MDF Győr megyei elnöke közölte: ha Dávid Ibolya nem kapja meg a többséget, akkor az elnökségnek is le kell mondania.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egy időre véget ért az inflációcsökkenés Magyarországon

Egy időre véget ért az inflációcsökkenés Magyarországon

Megállhatott az infláció csökkenése Magyarországon: a Portfolio által megkérdezett elemzők előrejelzése szerint áprilisban 3,7 százalékos lehetett az egy évre visszatekintő drágulás. Amennyiben a holnap megjelenő hivatalos inflációs adat visszaigazolja a várakozásokat, 14 hónapnyi csökkenés után látunk majd emelkedést. Az év hátralévő részében további kis emelkedés várható, az év végére 5% feletti mutatóval.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×