eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Aggódik Bajnai a Jobbik térnyerése miatt - a nap legfontosabb hírei

Az európai Magyarország és a magyarság érdekeinek szem előtt tartására kérte az európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett politikusokat a kormányfő. Bajnai Gordon az Országgyűlésben, napirend előtt óriási problémának nevezte a Jobbik térnyerését.

Bajnai Gordon hozzátette: az Európai Parlamentben több jobboldali képviselő lesz, mint baloldali, és szerinte tovább nőtt az érdektelenség és a radikális, szélsőséges pártok ereje. A kormányfő azt mondta: örül, hogy véget ért a kampány, így ismét többet koncentrálhatnak a munkára. A Fidesz frakcióvezetője szerint történelmi vereség érte az MSZP-t és az SZDSZ-t. Navracsics Tibor a kormányfőnek azt mondta: Bajnai Gordon - miközben arról beszél, hogy ez egy eredményes kormány - nem veszi észre, hogy megsemmisült a mögötte álló politikai hátország.

Fodor lemondása végleges

Véglegesnek tekinti lemondását a pártelnöki posztról az SZDSZ elnöke. Fodor Gábor az Index internetes portálnak azt mondta: a liberális párt Országos Tanácsának szombati ülésén már nem személyi kérdésekről, hanem az elnökválasztás előkészítéséről lesz szó. Korábban a szabad demokraták és a szocialisták egyaránt úgy döntöttek, hogy továbbra is támogatják a kormányt és a válságkezelő intézkedéseket. A Fidesz elnöke bejelentette, hogy kétnapos elnökségi ülésen értékelik a választási győzelem után kialakult helyzetet. Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP együttes frakcióülése után elmondta: szerdán tájékoztatják a nyilvánosságot elképzeléseikről. Arra nem kívánt válaszolni, hogy kezdeményezik-e az Országgyűlés feloszlatását. A vasárnapi európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 14, az MSZP 4, a Jobbik 3, az MDF pedig 1 mandátumot szerzett.

Simor András eladja ciprusi cégét

Értékesíti ciprusi cégében lévő befektetéseit, majd megszünteti a társaságot a jegybankelnök. Simor András közölte: a befolyó pénzt hazautalja. A Magyar Nemzeti Bank elnökéhez a fideszes Szijjártó Péter intézett kérdést az Országgyűlésben. Az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője azt akarta tudni: Simor András miért teszi át - egy rendkívül nehéz időszakban - majdnem 900 millió forintját egy magyarországi alapkezelőből egy Cipruson bejegyzett cégbe. Úgy vélte: ennek két oka lehet, az, hogy ott kedvezőbben lehet adózni, illetve, hogy a jegybankelnök nem bízik a magyar pénzügyi rendszer stabilitásában. Simor András válaszában úgy fogalmazott: Ciprus nem adóparadicsom, tőle az országból nem áramlott ki pénz, az említett befektetési jegyek pedig korábban is külföldön voltak. Hozzátette: megértette azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a Magyar Nemzeti Bank vezetőjére is, szigorúbb viselkedési szabályok kell, hogy vonatkozzanak.

Segít a kormány a viharkárok helyreállításában

Minden károsultnak segítséget akar adni a kormány a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei viharkárok helyreállításakor - közölte a miniszterelnök. Bajnai Gordon, miután Nyírbogdányban tájékozódott a vasárnapi vihar pusztításairól, azt mondta: a kabinet szerdán dönt arról a határozatról, amely alapján előleget utalnak ki a rászoruló családoknak. Hozzátette: a pénzt a helyi önkormányzatok fizetik majd ki a károsultaknak. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a középületek helyreállításához az önkormányzatok a regionális vis maior alapból kapnak előleget.

Az OIT támogatja Baka Andrást

Támogatta Baka András megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. Fazekas Sándor, a testület elnökhelyettese közölte: a döntésről levélben tájékoztatta az államfőt és az Országgyűlés elnökét. A jelölt meghallgatásáról készült jegyzőkönyvet napokon belül nyilvánosságra hozzák. A strasbourgi emberi jogi bíróság egykori bírájáról, akit Sólyom László köztársasági elnök egy évvel ezelőtt már jelölt a posztra, 1 hét múlva határoz az Országgyűlés. Baka András tavaly májusban, amikor először jelölték, már átesett a procedúrán, akkor azonban az igazságszolgáltatási tanács nem támogatta a megválasztását, és épp ez volt az indoka annak, hogy a parlamenti szavazáson nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.

Ismét emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdán bruttó 6-6 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol - értesült a távirati iroda. A változással a gázolaj ára literenként átlagosan 263 forintra, a benziné pedig 286-ra emelkedik.

Egyre többen késnek a hiteltörlesztéssel

2008 vége óta duplájára - 2 százalékról mintegy 4 százalékra - nőtt a hitelük törlesztésével 90 napon túl késedelemben lévők aránya Magyarországon. Simonyi Tamás, a KPMG közép-kelet-európai pénzintézeti tranzakciókért felelős vezetője azt mondta: további emelkedés várható, de a helyzet kezelhető marad. A szakértő emlékeztetett arra, hogy a magyarországi hitelintézetek által kihelyezett lakossági kölcsönök mintegy fele jelzáloghitel. Hangsúlyozta: a folyósításkor a hitel/fedezet arány 70 százalék volt, így, a bankokat akkor sem érné kár, ha értékesíteni kellene ezeket a követeléseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×