eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Más ügyekkel egyesítették a Szilvásy György házánál történt robbantás nyomozását

Tárgyi és személyi összefüggés vetődött fel a Szilvásy György volt titokminiszter lesencefalui házánál tavaly ősszel történt robbanás és más, később tervezett robbantásos- és terrorcselekmény között. A Legfőbb Ügyészség ezért a Központi Nyomozó Főügyészséget kérte fel, hogy egyszerre nyomozzon a három ügyben.

Arra kérte a Legfőbb Ügyészség a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF), hogy összevonva nyomozzon az elmúlt időszakok robbantásos cselekményeivel és Szilvásy György lesencefalui családi házánál történt robbantással kapcsolatban.

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt van terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt az a nyomozás, amelyben jelenleg már öt gyanúsított van előzetes letartóztatásban.

Ezen nyomozás köre bővült egy újabb szállal. Eszerint 2008. szeptember harmadikára virradó éjjel a Szilvásy György tulajdonában lévő lesencefalui családi háznál ismeretlen személyek robbantást hajtottak végre, amelynek következtében az ingatlanban másfélmilliós kár keletkezett.

Ezen ügyben robbanóanyaggal való visszaélés miatt indított eljárást a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI), és vizsgálják, hogy a hasonló jellegű robbantásos cselekmények között vannak-e összefüggések.

Az NNI április 8-án négy személyt vett őrizetbe, egyikük ellen a KNYF, a másik három ellen a NNI kezdte meg a nyomozást. Azonban olyan összefüggések és egyezések láttak napvilágot, hogy a két ügyet egyesítették a KNYF-nél.

A Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) munkatársai a Terrorelhárító Szolgálat vezetésével májsu 15-én aztán elfogták egy budapesti lakásban azt a személyt, akit már április eleje óta körözött a rendőrség. A gyanú szerint az illető április nyolcadikán Százhalombattán azért találkozott az azóta már előzetesben lévő bűntársával, hogy összeszereljék azt a focilabdába rejtett bombát, amit egy országgyűlési képviselő házához szerettek volna szállítani és ott felrobbantani.

Ezeknek az ügyeknek az egyesített nyomozását egyesítette most az ügyészség a Szilvásy György házánál történt robbantás ügyében, de a nyomozás érdekében az indokokról nem nyilatkoztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×