eur:
389.72
usd:
363.66
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tölgyessy: A magyar pártok kizárólag ellenségképet kreálnak

A június 7-i EP-választásnak európai tétje alig van, belpolitikai súlya viszont óriási: ha a várható 40 százalék körüli részvétel mellett a Fidesz átlépi a kétharmadot, nehéz lesz fenntartani a kormányzást, a Jobbik megerősödhet, a túlélésért küzdő MDF és SZDSZ pedig egy kudarc után akár közös listába is kényszerülhet - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Az EP-választások szinte egész Európában a belpolitikáról szólnak, a választók ugyanis úgy látják, nem létezik európai nyilvánosság, az Európai Parlament mindenféle legitimáció és kontroll nélkül működik, miközben óriási a zűrzavar körülötte - mondta Tölgyessy Péter. Az alkotmányjogász úgy látja: Magyarországon a tét még nagyobb, ha ugyanis a Fidesz átlépi a kétharmadot, ami Európában is kiemelkedő többséget jelentene, a Bajnai-kabinetre akkora nyomás nehezedhet, amivel már nehéz lenne fenntartani a kormányzást a következő kilenc hónapra, míg egy 60 százalék körüli ellenzéki győzelem megszilárdíthatja a miniszterelnök helyzetét.

Tölgyessy Péter szerint a magyarországi kampány egyértelmű célja megtalálni a régi szavazókat, egyetlen eszköze pedig az. ellenségkép felmutatása: azt sulykolni a választókba, hogy ha a másik győz, neked rossz lesz.

Ezt teszi a törzsközönségét kitartóan a Fidesszel riogató MSZP, amelynek helyzetén a kormányváltás csak rontott, és soha ilyen rosszul nem állt. Bár a Bajnai-kabinet egy hónap alatt többet tett, mint a Gyurcsány-kormány másfél év alatt, és gyakorlatilag elvégezte a rövid távú válságkezelés feladatát, az MSZP-nek Pécsett mégis azt kellett látnia, hogy szavazói nem egyszerűen otthon maradnak, de sokan át is voksolnak a Fideszre.

A közvetlen veszély elmúlt ugyan, már nem a mi adataink a legrosszabbak Európában, innentől kezdve viszont már nem megy a kormányzás, amit az ingatlanadó példája is jól mutat - magyarázza az alkotmányjogász. A Fidesz sem tesz mást, mint eddig, egyszerűen nem engedi ki a szorításból a kormányt. Folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon azonos, és azt ismételgeti, hogy elég volt. Ez a stratégia pedig tökéletesen elég arra, hogy egyben tartsa a tábort, ennél többet nem is akar mondani - véli Tölgyessy Péter.

A kis pártok

A kis pártok közül kettő, a Jobbik és a Lehet Más a Politika elitellenes hangon szólal meg. A Jobbikról Tölgyessy Péter azt mondja: a párt nem egyszerűen a hagyományos jobboldal folyatása, amit az is jelez, hogy a fiatalok közt akár 20 százalékos is lehet a támogatása. Sikerét azzal magyarázza, hogy a rendszerváltás totális kudarcát hangsúlyozó pártnak sikerült érzelmi közösséget, összetartozási élményt teremtenie, szimbólumrendszere pedig tartást adhat a szimpatizánsoknak. A Jobbik elutasítása balról ráadásul Tölgyessy Péter szerint tovább erősítheti a pártot, a szavazók nagy része ugyanis nem érzi magát nácinak.

Az alkotmányjogász arra is figyelmeztet, hogy a Jobbiknak rejtőzködő támogatói is lehetnek, igaz, teszi hozzá, az is megtörténhet, hogy a párt végül nem jut be az Európai Parlamentbe. A Lehet Más a Politika a Jobbikkal szemben kritikáját csak a politikai elitre korlátozza, zöld mondanivalójával pedig szigorúan a politikai korrektség keretein belül marad, ez azonban nem teremt erős motivációt, és Tölgyessy Péter szerint a párt döntően csak a csalódott SZDSZ-esekre számíthat.

A régóta szenvedő SZDSZ Tölgyessy Péter szerint most van a legközelebb ahhoz, hogy kiessen a parlamentből, és nem is igen tud mást kérni szavazóitól, hogy valahogy mentsék meg ettől. Így áll az alkotmányjogász szerint a szintén a kiesés szélén álló MDF is, amely valamivel közelebb van ugyan az EP-hez, mint az SZDSZ, de az egyetlen üzenet itt is az, hogy Dávid Ibolyának és Bokros Lajosnak búcsúznia kell, ha nem jutnak be a parlamentbe.

Tölgyessy Péter úgy látja: ha a két kispárt most kiesik, könnyen olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy közös listán kell elgondolkodniuk.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×