eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A kormány szerint közbeszerzésben nem érvényesíthetők nemzetbiztonsági szempontok

A közbeszerzési törvény (Kbt.) nem teszi lehetővé a pályázók olyan szűrését a kormányzati informatikai rendszer uniós szintű kiterjesztése kapcsán, amelynek alapján kizárólag a nemzetbiztonsági szempontból megvizsgált cégek tehetnének ajánlatot - közölte a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) infokommunikációs államtitkárságának sajtóirodája.

A MeH közleményében Simicskó István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatójára reagál. Az ellenzéki képviselő ugyanis azt mondta: a Fidesz-KDNP szerint nem indokolt, hogy mentesítsék a közbeszerzési törvény alól azt a mintegy 15 milliárd forint értékű beszerzést, melynek célja a kormányzati informatikai rendszer uniós szintű kiterjesztése.

Ma Magyarországon, amikor az emberek megélhetési gondokkal küzdenek, amikor az ország súlyos pénzügyi-gazdasági válságban van, talán nem az a legfontosabb, hogy ilyen típusú informatikai fejlesztést hajtson végre a kormány, ráadásul a közbeszerzési törvény megkerülésével - teszi hozzá a KDNP-s képviselő.

A MeH közleményében azt is írja: az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága korábban már a közbeszerzési törvény alkalmazását kizáró döntést hozott, mivel a Kbt. nem teszi lehetővé a pályázók olyan szűrését, amelynek alapján kizárólag a nemzetbiztonsági szempontból megvizsgált cégek tehetnének ajánlatot. Ezért a központi rendszerhez kapcsolódó fejlesztések beszerzése nem a Kbt., hanem kormányrendelet alapján bonyolítható le - olvasható a közleményben.

Hozzáteszik: mivel a fejlesztések európai uniós forrásból történnek, ezért az Európai Unió előírásai alapján beszerzési eljárásonként kötelezően legalább három pályázó meghívása szükséges. Az előterjesztésben szereplő feladatok legalább hét különböző beszerzési eljárást foglalnak magukba, így minimum huszonegy pályázót hívnak meg - írták a közleményben.

Azt is kiemelik: a megfelelő szintű és elvárt biztonsági követelmények figyelmen kívül hagyása mellett megvalósított feladatok jelentős bizalomvesztéshez vezethetnek mind az Európai Unió tagállamai, mind a hazai és az uniós állampolgárok körében is, hiszen ezzel megkérdőjelezhetővé válhat a hazai elektronikus közigazgatási rendszerek megbízhatósága.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×