eur:
390.54
usd:
364.97
bux:
68211.51
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Bajnai: A tragikus bűntettek közül is kiemelkednek a romák elleniek

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint meg kell erősíteni a rendőrség iránti bizalmat, ebben a rendőrök mellett a politikusoknak, az állami vezetőknek és az állampolgároknak is dolguk van.

A kormányfő a rendőrség budapesti székházában tartott keddi parancsnoki állománygyűlésen kitért arra, hogy a válságkezelő program pillérei közül a munkahelyek védelme, a gazdasági egyensúly helyreállítása, az ország újbóli növekvő pályára állítása mellett a közbiztonságérzetet is javítani kell.

A kormányfő a többi között a fokozottabb közterületi jelenlétet, a bűnügyi szolgálat növelését, a külső szervekkel - közterület-felügyelettel és polgárőrséggel - való szorosabb együttműködést határozta meg a rendőrség feladatának. Hozzátette: szükséges, hogy a jövőben jobban értékeljék a rendőrség erőfeszítését, és több együttműködésre van szükség az állampolgárok és a rendőrség között, valamint a politika világában is, hogy a rendőrség megbecsülése, értékelése a közvélemény szemében is helyreálljon.

A miniszterelnök kifejtette: egy-egy súlyosabb bűncselekmény hónapokra visszavetheti a közbiztonságba vetett bizalmat. Mint mondta, a közelmúltban sok aggasztó tragikus bűncselekmény történt, "ezek közül is kiemelkedik az, amely roma polgártársaink ellen irányult". A kormányfő hozzátette: a támadásokat a Magyar Köztársaság intézménye elleni direkt támadásnak tartja, és azt várja és kéri a rendőrségtől, hogy mindent tegyen meg a bűncselekmény-sorozat megállítására és az elkövetők felderítésére.

Nem lehet sem személyi, sem szervezeti, sem jogi akadálya annak, hogy megvédjük az országot ettől az alantas, gyáva támadástól - szögezte le. Felhívta a figyelmet arra, hogy régen sokan lenézték a Kádár-rendszer rendőrségét, azonban a szervezet az elmúlt húsz évben óriási utat tett meg a közbizalom felé. "Amit véghezvittek, a leglátványosabb sikertörténet. Köztiszteletben álló rendőrség épült fel az önök révén" - fogalmazott a miniszterelnök.

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány beszámolójában felidézte a rendőrség elmúlt évben indított és sikeresnek bizonyult programjait. Mint mondta, a már elindított programok folytatása, a bűnüldözési eredmények megtartása, javítása az idei év legfontosabb feladata.

Kiemelte: a rendőrség számára becsületbeli ügy a romák elleni támadások elkövetőinek felderítése, a kiskunlacházi emberölés és a Cozma-ügy felderítése.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Magyarországnak hiteles költségvetési menetrendre van szüksége a jelenleg érvényben lévő adósbesorolásának alátámasztásához - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Gabriel Forss, az S&P Global Ratings elemzője. A hitelminősítő szerint a kormány által nemrég meghirdetett költségvetési csomag azt támasztja alá, hogy a kabinet komolyan veszi a fiskális helyzet megoldását és alapforgatókönyvükben azzal számolnak, hogy 2024 későbbi szakaszában egy hiteles konszolidációs csomagot jelent be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×