eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Készüljenek az autósok: május elsejétől változnak a gyorshajtás szabályai

Változik a gyorshajtásra vonatkozó szabály május elsejétől. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta: a jövőben nincs lehetőség arra, hogy méltányossági okból a bírságot eltöröljék vagy mérsékeljék. Komáromi Endre felhívta a figyelmet arra is, hogy nem adható részletfizetés sem. A kiszabható bírság összege továbbra is 30 ezertől 300 ezer forintig terjedhet.

Az objektív felelősség alá tartozó szabályszegésekkel kapcsolatban a korábbi jogszabály százalékban határozta meg a bírság összegét, a május elsejétől érvénybe lépő jogszabály azonban már kilométer per órában határozza meg a sebességtúllépés mértékét - magyarázta az InfoRádiónak a változásokat az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

Komáromi Endre hozzátette: a bírság legalacsonyabb mértéke továbbra is 30 ezer forint lesz, a felső hatás pedig marad 300 ezer forint. Hangsúlyozta azonban, hogy kiegészül a szabálysértések köre: ha valaki a korlátozz sebességű övezetet jelző táblánál szegi meg a szabályokat, akkor az is az objektív felelősség alá fog tartozni.

Fontos eleme a szabályozásnak az is, hogy eltörlik a méltányosságot, vagyis a hatóság nem engedheti el a büntetést. Fizetési halasztást lehet kérni, de részletfizetési lehetőség nincs - hangsúlyozta.

A rendőrség nem tervez fokozott ellenőrzést az új jogszabály életbe lépésekor, de Komáromi Endre elmondta: nemrég egy néhány napos rendőrségi akció során kétszer annyi gyorshajtót értek tetten, mint átlagos napokon, és sok gyalogost is büntettek, amiért piros jelzésen vagy nem a zebrán mentek át az úttesten.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×