eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin

Keressünk rezidenciát Bajnai Gordonnak!

Bajnai Gordonnak egyelőre nem keres kormányfői rezidenciát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, pedig a miniszterelnök háza nehezen védhető, mert völgyben fekszik, nagy ablakfelületei vannak és a szomszédok is közel laknak. Az elmúlt 20 évben több milliárd forintot költöttek kormányfői rezidenciának alkalmas villákra, Bajnai Gordonnak most mégsem tudnának olyan épületet ajánlani, ahova azonnal be tudna költözni - írja az Index, a penzcentrum.hu azonban segít lehetséges lakhelyet keresni.

Bajnai Gordon és családja egyelőre nem döntött arról, marad-e 271 négyzetméteres XII. kerületi budai villájában vagy egy állami rezidenciát választ.

Az Index információi szerint a Köztársasági Õrezred képviselője a héten becsöngetett a Bajnaiékkal szemben lévő panelblokk egyik lakójához a Szarvas Gábor út 25-be. Az őrezred képviselője azt mondta: engedelmükkel felépítenének egy fa bungalót a kertjükbe, a területhasználatért pedig fizetnének. Ebben a bódéban lenne majd a kormányőrök pihenője.

Bajnai mostani, vagyonbevallása szerint 271 négyzetméteres háza nehezen védhető. A ház egy völgyben van, és a nagy ablaktáblák sem teszik túl biztonságossá. A környék ráadásul nagyon sűrűn lakott, a szomszédok közel vannak. A közelben lakók nem igazán lelkesednek, ha ott marad a kormányfő, tartanak ugyanis attól, hogy állandó tüntetések helyszíne lesz a környék.

Ebből már kaphattak is ízelítőt a szomszédok. Április 2-án a Jobbik és a Magyar Gárda már tüntetést tartott Bajnai házának közelében. Miután a rendőrség lezárta a Dániel közt, ahol Bajnai háza áll, a több száz fő csoport csak a Szarvas Gábor úton gyülekezhetett.

A hivatalos kormányfői rezidencia a régi Béla király úti "közjogi skanzenben" található, ahol jelenleg Sólyom László rezidenciája is van. Ha Bajnai is a hatalmas parkba költözik, a neki szánt villát mindenképpen fel kell újítani, az épület ugyanis elhanyagolt állapotban van, és több helyen beázik. Utoljára Orbán Viktor lakott itt családjával, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc saját védett lakásában maradt kormányfősége idejére is.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem kapott felkérést arra, hogy a leendő kormányfőnek rezidenciának alkalmas ingatlan keressen vagy ajánljon fel, mondta az Indexnek Száraz Gábor a társaság szóvivője. A Béla király úton a nemzeti vagyonkezelőnek több ingatlan is van a kezelésében, ezek közül azonban egyik sincs olyan állapotban, hogy azonnal használatba lehessen venni őket.

Művész utca

A rendszerváltás előtti utolsó miniszterelnök, Németh Miklós még saját lakásában lakott. Egy akkor született jogszabály a Vérhalom tér 7. szám alatti ingatlant jelölte ki a mindenkor magyar miniszterelnök rezidenciájának. Németh ebbe már nem költözött be, az 1990-ben megválasztott Antall József ízlésének pedig nem felelt meg az épület.

Antall ezért a XII. kerületi Művész utca 6. alatt lévő villában rendezte be rezidenciáját. Az itt található villát a hagyomány Karády-villának nevezi, de nem volt a híres színésznőé, legfeljebb lakott benne. Antall József 1993-as halála után Boross Péter nem költözött a villába, ott Antall özvegye élt az 1994-es kormányváltásig.Horn Gyulának sem volt ínyére, hogy a Művész utcai villába költözzön, ő maradt volna a XIII. kerületi Újpest rakparton lévő lakásában. Végül elfogadta, hogy a rezidencián jobban garantálható a biztonsága, így kormányfői megbízatása idején ő is itt lakott 1998-ig. Ebben az időben kisebb felújításokat végeztek az épületen.

Bár egy új kormányhatározat ekkor már a Művész utcai villát jelölte ki a mindenkori kormányfő rezidenciájául, 1998-ban Orbán Viktor családjával és (akkor még) három gyermekével nem ide költözött, hanem a Béla király út 28. szám alatt található, kormányzati rezidencia-központ egyik vendégházába. Aztán hosszas huzavona után végül ők is arra jutottak, hogy a miniszterelnöki rezidencia céljára mégiscsak a Művész utca 6. szám alatti objektum lenne alkalmas. Az épületet ezért több mint 800 millió forintért felújították, modernizálták a védelmi berendezéseit.

Mennyibe kerülne egy rezidencia?

A Pénzcentrum utána járt, mennyiért lehet hozzájutni egy miniszterelnöki rezidenciának megfelelő épülethez a fővárosi ingatlanpiacon. Az ingatlan.com oldalán négy, az Engel & Völker kínálatából három ajánlatot találtak.

Egy I. kerületi, 870 millió forintos ingatlan a Sándor Palota szomszédságában található, a II. kerületi ingatlanok a Szemlőhegyen, illetve a Rózsadombon helyezkednek el. Utóbbihoz kétezer négyzetméteres telek és 15 gépkocsi tárolására alkalmas garázs is tartozik. A XII. kerületi klasszikus stílusban épült háromszintes ház belső kialakítása minden igényt kielégítő.

A budai hegyekben található kastélyok közül az elsőhöz 58 ezer, a másodikhoz 19 ezer, míg a harmadikhoz négyezer négyzetméteres terület tartozik. A legdrágább vételára eléri a 2,4 milliárd forintot. Az ajánlatok jól tükrözik, hogy aki elnöki ranghoz méltó körülmények között szeretne élni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlni.

Mit jelent a kormányfő biztonsága?

A kormányfő rezidenciájául szolgáló épületnek jól védhető objektumnak kell lennie. Az épületet kamerákkal, központi riasztóhoz kötött mozgásdetektorokkal kell felszerelni. Az ablakoknak golyóállónak kell lennie. Szükség van lehallgatás elleni védelemre és úgynevezett "süketszobára" is, ahol titkos megbeszéléseket tarthatnak.

Biztosítani kell a vezetékes vagy mobiltelefon-vonalak és internetes hozzáférés lefedettségét is. Az egész rendszert felügyelő rádiós hálózati központnak összeköttetésben kell állnia az őrezred vagy a nemzetbiztonságiak központjával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×