eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szükség van-e a korrupcióellenes törvényekre? - lapszemle

Nem tudta érdemben véleményezni az igazságügyi minisztérium korrupcióellenes javaslatcsomagját az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, ugyanis a kabinet a legelemibb kutatásokat, elemzéseket sem végezte el. Szabó Máté szerint az információk csaknem teljes hiánya miatt lehetetlen volt megalapozott észrevételt tenni - írja a Magyar Nemzet.

Egy április elsején hatályba lépő kormányrendelet szerint az ország régészetileg védett területeit a nyilvánosság elé kell tárni, hogy bárki világosan láthassa, egy-egy ingatlan védett területre esik-e vagy sem - írja a Népszabadság. Ez az indoklás szerint akkor is fontos lehet, amikor valaki telket vásárol, vagy azon építkezni szeretne, ha ugyanis védett területen kezd munkába, előbb a maga költségén fel kell táratnia a régészeti leleteket. A régészszövetség közleményben tiltakozott a rendelet hatálybalépése ellen, mivel az szerinte a lelőhelyeket veszélyezteti: az eddiginél is könnyebben hozzáférhetővé teszi őket az illegális - főként fémkeresős - kincsvadászok számára.

A Magyar Nemzet azt írja: hónapokkal ezelőtt ádáz harcot hirdetett a korrupció ellen Gyurcsány Ferenc, és bejelentését rohamtempójú jogalkotás követte: az igazságügyi minisztérium több törvénytervezetből álló csomagot készített. Ám a kormányzati előterjesztéseket az állampolgári jogok országgyűlési biztosa nem tudta érdemben véleményezni, ugyanis a kabinet a legelemibb kutatásokat, elemzéseket sem végezte el, ezért az információk csaknem teljes hiánya miatt lehetetlen volt megalapozott észrevételt tenni Szabó Máté rögzítette: a törvénytervezetekből nem derül ki, hogy egyáltalán szükség van-e az új jogszabályokra. Az ombudsman szerint az előterjesztésekben arról sem lelhető fel adat, hogy a szaktárca elemezte-e például a rendelkezések várható hatását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×