eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szennyeződés a Dunán, Esztergomban más vízforrásra állt át a vízmű

Az Esztergom belvárosán átfolyó Kis-Dunán harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el, mert szénhidrogénes szennyeződés került a vízbe - közölte az MTI-vel a város sajtófelelőse. A vízmű tájékoztatása szerint az ivóvízellátást csütörtök délutántól karsztvízre állították át.

Takács István sajtófelelős közleménye szerint a vízfelületet filmszerűen beterítő anyag miatt leállították az Észak-Dunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV) parti csápos kútjait a Prímás-sziget déli csücskében. Péntek délben megkezdték az esztergomi Kis-Duna merülőfalas zárását, és a folyó felszínén úszó "hurka" felfelé vontatásával nekiláttak lefölözni a szennyeződést a felszínről.

A hatóságok mintákat vettek a szennyeződésből, illetve a Duna-vízből és az esztergomi ivóvíz-hálózat vizéből. A laborvizsgálatok eredményei délutánra várhatók - tájékoztatott a sajtófelelős.

Az ÉDV Zrt. kommunikációs vezetője, Halasy Károly az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a korábbi fejlesztéseknek köszönhetően Dorog felől az esztergomi térség is ellátható több száz méter mélyről származó karsztvízzel. A szennyezés észlelésekor az ellátást azonnal átállították karsztvízre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×