eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán: A szocialisták színészt keresnek - A nap legfontosabb hírei

Elfogadhatónak tartaná Bokros Lajos miniszterelnöki jelölését az SZDSZ; az MSZP-n belül vita van az új kormányfő személyéről. A Fidesz elnöke szerint felelős ember ebben a helyzetben nem vállalja a válságkezelő kormányfő szerepét. A legmagasabb fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelték el az esztergomi Kis-Duna ágban.

Kormányfő kerestetik

Szombat reggel tárgyal ismét az MSZP országos elnöksége az új miniszterelnök személyéről, miután Fodor Gábor szabad demokrata pártelnök az újabb egyeztetések után jelezte: elfogadhatónak tartanák Bokros Lajos jelölését. A távirati iroda úgy tudja: az MSZP elnökségén belül két tábor alakult ki; az egyik támogatná Bokros Lajost, az MDF európai parlamenti listavezetőjét, a másik kitartana Takács Jánosnak, a Menedzserek Országos Szövetsége elnökének a jelölése mellett, és ha ez nem működik, akkor inkább elfogadná az előre hozott választások lehetőségét. Dávid Ibolya, az MDF elnöke az SZDSZ bejelentését úgy kommentálta, hogy a liberálisok pártja programját választották, de hangsúlyozta: továbbra is a parlament feloszlatását szorgalmazzák. Közben Suchman Tamás kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos elnökválasztást szorgalmazott az MSZP-n belül. A politikus azt mondta: elkerülhetetlen, hogy Gyurcsány Ferenc átadja a kormány vezetését a kancelláriaminiszternek, és már nem kellene részt vennie a miniszterelnök-jelöltről szóló egyeztetéseken sem.

Orbán: A szocialisták színészt keresnek
A Fidesz elnöke szerint a következő kormánynak jogi kereteket kell teremteni a politikai felelősségre vonáshoz. Orbán Viktor megismételte: meg kell újítani Magyarországot, és ehhez előbb előrehozott választásokat kell tartani. A politikus hangsúlyozta: a pénzügyi egyensúlyt, a szociális rendszert, az egészségügyet és az oktatást a gazdasági növekedésből kell finanszírozni, és helyre kell állítani a munka társadalmi tiszteletét. Hozzátette: félelem helyett erős közbiztonságra van szükség, a védelem jogát pedig etnikai hovatartozástól függetlenül biztosítani kell. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a szocialisták jelenleg színészt keresnek a válságkezelő szerepére, de felelős ember ebben a komédiában nem vesz részt.

Hangulati mélypont
Az eddigi legnagyobb mértékű pesszimizmust regisztrálta március második felében a Századvég Alapítvány és a Forsense Intézet közös felmérése. Héjj Dávid, az alapítvány tudományos munkatársa az InfoRádióban elmondta: a közérzeti index a 100 fokú skálán a 20 pontos februári értékhez képest 18 pontra süllyedt. Hozzátette: a kutatás szerint a kormánnyal elégedetlenek aránya összességében 80 százalékra nőtt, és az MSZP táborán belül is 16 százalék a kabinetváltást támogatja.

Sólyom szerint a korrupció az akadály
A gazdaságban és a politikában tapasztalható korrupció visszaszorítását sürgette a köztársasági elnök. Sólyom László az Innovációs Nagydíj átadásakor a Parlamentben azt mondta: semmilyen áldozatot nem szabad sajnálni az oktatásra, mivel ezek nélkül nem létezhet innováció Magyarországon. A XVII. Magyar Innovációs Nagydíjat a Robert Bosch Powertool Szerszámgyártó Kft. kapta meg egy fúrókalapács kifejlesztéséért.

Környezetvédelmi pályázatok
Összesen 236 millió forint értékben, két pályázatot ír ki április elején a civil szervezetek programjainak támogatására a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Szabó Imre, a tárca vezetője Tatabányán, a zöld civil szervezetek találkozóján elmondta: az egyik pályázat természetvédelmi célokat szolgál, a másikat a települési illegális hulladéklerakók felszámolására hirdetik meg.

Szennyeződés a Dunán
A legmagasabb fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelték el a hatóságok az Esztergom belvárosán átfolyó Kis-Duna ágban - közölte a város sajtófelelőse. Takács István az InfoRádióban elmondta: a vizsgálatok szerint olajos szennyeződés jutott a folyóba a Táti-öböl környékén, ezért leállították az Észak-Dunántúli Vízmű parti csápos kútjait a Prímás-sziget déli csücskében. Az ivóvízellátást már csütörtök óta karsztvízből biztosítják az érintett területeken.

Változtatni kell a rendőrség felépítésén
Budapest rendőrfőkapitánya szerint át kell alakítani a rendőrségi struktúrát, mert az nem hatékony. Tóth Gábor a főváros közbiztonságáról szóló szakmai konferencián azt mondta: Budapest 16 rendőrőrse közül 12-t meg kellene szüntetni, mivel a forgalmuk elhanyagolható, az itt dolgozó rendőrökkel pedig erősíteni lehetne az utcai jelenlétet.

Több katona Afganisztánba
Több katonát küld Afganisztánba az Egyesült Államok és nagyobb pénzügyi segélyt nyújt Pakisztánnak; ez a régióra vonatkozó új amerikai stratégia két központi eleme. Barack Obama amerikai elnök azt mondta: a helyzet egyre veszélyesebb Afganisztánban, és hírszerzési értékelés szerint az al-Kaida újabb támadásokat tervez az Egyesült Államok területe ellen pakisztáni búvóhelyeiről. A bejelentést mindkét ország kormánya üdvözölte. Közben Pakisztán északnyugati részén 51 ember meghalt és több mint 100-an megsebesültek, amikor pokolgép robbant egy mecsetben. A merénylet a pénteki nagyima idején történt; az épület, amelyben 250-300 ember lehetett, teljesen összeomlott.

Nincs főigazgató
Most sem választották meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség új főigazgatóját. A szervezet 35 fős kormányzótanácsának ülésén a legesélyesebbnek tartott japán Amano Jukija egy vokssal kapott kevesebbet a kétharmados szavazattöbbségnél. Hétfőtől újra lehet pályázni a főigazgatói tisztségre, a következő szavazást májusban tartják. Mohammed el-Baradei jelenlegi főigazgató harmadik négyéves mandátuma novemberben jár le.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×