eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ki dönt a kormányfőről? Kis parlamenti matematika

Mindössze három képviselőt kellene meggyőznie a szocialista frakciónak, és az SZDSZ nélkül is átvihetné az Országgyűlésen a kormányfő-jelöltjét. Mivel hétfőtől a jelenlegi 384 helyett 385 képviselője van a parlamentnek, elég a 193 szavazat a többséghez.

Lehetőségként felvetődött, hogy az MSZP egyedül vág neki a kormányfő-cserének, és a szocialista képviselők az SZDSZ támogatása nélkül is benyújtják a konstruktív bizalmatlansági indítványt, amelyben Glatz Ferenc volt akadémiai elnököt jelölik meg, mint lehetséges kormányfőt.

Az alkotmány szerint az indítványt a képviselők legalább ötödének kell benyújtania, és az összes képviselő egyszerű többségének kell megszavaznia. Toller László szocialista képviselő cselekvőképtelenné nyilvánításával, és a fideszes Aszódi Pál halálával most 384 a parlament létszáma, igaz, ez hétfőn 385-re emelkedik, akkor igazolja ugyanis az Országgyűlés Aszódi Pál utódjának mandátumát. Tehát 193 szavazat már elegendő az egyszerű többség biztosításához.

Horn Gyula a tartós betegsége miatt feltehetőleg nem fog szavazni, így a szocialisták legjobb esetben is csak 188 képviselőjük igen szavazatát tudják biztosítani.

A korábbi szavazási logikából valószínűsíthető, hogy a független képviselők közül Gyenesei István önkormányzati miniszter és Császár Antal miniszterelnöki megbízott támogathatja a kormányt, így az MSZP-nek mindössze három független képviselőt kell meggyőznie.

Lengyel Zoltán, már az MDF frakció tagjaként is többször szavazott pártja ellenében, a szocialisták mellett. Ezek közül az egyik legemlékezetesebb, hogy decemberben támogatta az idei költségvetést is, elképzelhető tehát, hogy most is átszavaz.

A maradék független képviselő között van még a többi egykori MDF-es politikus, valamint Tóth András, aki azonban a legtöbbször a Fidesszel voksol. És akkor még nem is számoltunk azzal, hogy az MSZP-ben sem lenne biztos az egyhangú támogatás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×