eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Játék 2,6 millió forint közpénzből: állítsa össze a fővárosi költségvetést!

A Fővárosi Önkormányzat 2,6 millió forintot költött egy számítógépes játék elkészítésére. A program lényege, hogy bárki elkészítheti a főváros költségvetését. A főpolgármester-helyettes szerint a játék segítségével tudják szemléltetni, hogy milyen nehéz úgy elosztani a főváros pénzét, hogy az mindenkinek jó legyen.

Régóta terveztük, hogy mindenki számára érthetővé tesszük azt a meglehetősen bonyolultnak tűnő játékot, amit költségvetésnek hívunk - mondta az InfoRádiónak Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes. A Főpolgármesteri Hivatal olyan flashjátékot készíttetett, amelyben a játékos Budapest költségvetését állíthatja össze - 2,6 millió forintért.

A játék folyamán mindenki megismerheti a költségvetés egyes tételeit is, amely bonyolult táblázatok formájában kinn van ugyan a honlapon, de így könnyebben érthető - tette hozzá Ikvai-Szabó. Nehéz visszajelzést kapni a város ügyeiről - mondta a főpolgármester-helyettes -, ez egy ilyen fórum lehet.

Biztosan el tudtuk volna másra is költeni ezt a pénzt - ismerte el Ikvai-Szabó Imre. Mint mondta, a pénz a tavalyi maradványból származik. Mivel nem készült el a fővárosi költségvetés időben, ezért azt várják a budapestiektől, hogy "ők bezzeg ügyesebbek és gyorsabbak lesznek" a büdzsé összeállításával.

Az Index által megkeresett webfejlesztők szerint egy ilyen játék nem ér többet párszázezer forintnál (6-800 ezer forint volt a legnagyobb tipp). Kérdés, mi mindent kellett még kitalálni a megrendelő helyett, mert ha programozás előtt még tervezgetni is kellett, akkor feljebb mehet az ár, akár egymillióig. De ez is messze van a 2,6 milliótól.

A játék a koltsegvetes.budapest.hu oldalon érhető el. Bevezetésként tesztkérdéseket kapunk, amelyekből megtudhatjuk, hogy a budapestiek rengeteg adót fizetnek, de a város ebből csak keveset kap vissza a kormánytól. Két kategóriában, fejlesztési, illetve működési költségek cím alatt növelhetjük, illetve csökkenthetjük az egyes tételekre a 2009-es költségvetésben szánt összegeket.

A költségvetési tételeket ugyanakkor nem egyszerű változtatni. A Reakció tesztje szerint ha egy fillérrel is csökkentenénk a 4-es metró költségeit, ezt a figyelmeztetést kapjuk: "A 4-es metró fejlesztési költségeit csak úgy csökkentheted, ha a teljes beruházást leállítod! Marad a mindig túlzsúfolt 7-es busz."

Ha pedig a városrehabilitációs költségeket csökkentjük, azt a választ kapjuk: "Kevesebb a forrás az eredetileg tervezettnél. Így páros évben csak a páros, páratlan évben csak a páratlan oldali házak újulnak meg."Lenullázás esetén pedig "annyira romos minden, hogy legfeljebb a katasztrófaturizmus miatt látogatnak a városba".

Ha a kisebbségi önkormányzatok büdzséjét nyesegetjük, megjelenik a helyi német kisebbség képviselője, és szomorú arccal megkérdezi, hogy "Wer hilft mit meiner problemen?".

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×