eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

EP-választás: hétfőtől vetethetik magukat nyilvántartásba a pártok

Hétfőtől, azaz március 30-tól vetethetik magukat nyilvántartásba az Országos Választási Bizottságnál (OVB) azok a pártok, amelyek listát kívánnak állítani a június 7-ei európai parlamenti választáson - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A több mint 8 millió választópolgárnak április 6-10. között kell megkapnia a választásról szóló értesítőt és az ajánlószelvényt. A választáson csak pártok állíthatnak listát, és csak akkor, ha összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlószelvényt.

Aki élni akar az ajánlás jogával, annak az ajánlószelvényt kitöltve, a jelölő és a jelölt megnevezésével, saját kezűleg aláírva kell átadnia az ajánlást a gyűjtőnek.

A pártoknak május 8-ig kell benyújtaniuk az érvényes ajánlószelvényeket az OVB-hez, és addig jelenthetik be a listákat. A listák 66 nevet tartalmazhatnak, ebből 22 kerül fel a szavazólapra (Magyarország 22 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe), amely az egész országban egységes lesz.

Akik a szavazás napján nem tartózkodnak a lakóhelyükön, de élni kívánnak a választás jogával, a választás előtti péntekig - azaz június 5-én 16 óráig - kérhetik a lakóhely szerint illetékes jegyzőtől az igazolást. Akik a külképviseleteken kívánnak szavazni, május 22-ig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Internetes segítség

A június 7-ei választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhelyet létesített uniós polgárok is szavazhatnak, ha ezt kérik. A 2004-es EP-választáson már volt 1.500 ilyen polgár, akiket értesítettek arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. A mostani választásra további 105 ezer uniós polgárt tájékoztattak arról, hogy szavazhatnak június 7-én Magyarországon. Ezek az uniós polgárok április 30-ig kérhetik névjegyzékbe vételüket, de már jelentkezett mások mellett 530 román, 180 német, 70 szlovák és 30 lengyel állampolgár.

Az uniós országok választási szervei május 10-20. között kölcsönösen tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáruk mely országban kérte névjegyzékbe vételét, ilyenkor az anyaországban törlik a választót a névjegyzékből. Így akadályozzák meg, hogy valaki két helyen szavazzon.

A választással kapcsolatos összes információról részletes tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők az OVI megújult www.valasztas.hu internetes oldalán.

Az OVI különös figyelmet fordít az első választók tájékoztatására, ennek érdekében már elindította a www.elsovalaszto.hu oldalt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×