eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az államfő is részt vett az OIT ülésén

A köztársasági elnök is részt vett az Országos Igazságszolgáltatási Tanács mai rendkívüli ülésén, amelynek egyik napirendi pontja a kormányfő múlt szombati kongresszusi beszéde, amelyben Gyurcsány Ferenc részrehajlással vádolta a bíróságok és az ügyészségek egy részét. A bírói szervezetet irányító testület a Legfelsőbb Bíróság vezetésében kialakult helyzetről is tárgyal.

Zárt ajtók mögött, Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében tárgyalt pénteken az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) rendkívüli ülésen a miniszterelnök szombati, a bíróságokat bíráló kijelentéseiről.

Az ülésről Sólyom László nem nyilatkozott a sajtó megjelent képviselőinek és Fazekas Sándor, az OIT elnökhelyettese is csak annyit közölt: a testület pénteki határozatában megerősítette a március 21-én hozott döntését, amelyben visszautasította a miniszterelnök sértő megjegyzéseit, valamint megköszönte a magyar köztársaság elnökének, hogy kiállt a bírói kar mellett.

Fazekas Sándor azt is bejelentette, hogy napokon belül nyilvánosságra hozzák az ülés jegyzőkönyvét.

A testület idáig egyedülálló helyzetben van, mert április elsejétől nem lesz elnöki jogkörben eljáró vezetője a Legfelsőbb Bíróságnak.

Lomnici Zoltán korábbi elnök mandátuma már a múlt nyáron lejárt, azóta a parlamentnek nem sikerült megválasztania az államfő jelöltjeit, a helyettese, Kaposvári Bertalan pedig a hónap végén nyugdíjba vonul. A köztársasági elnök feltehetőleg azért lesz ott az ülésen, hogy jogi magyarázatot adjon arra, hogy miért nem nevezte ki a Legfelsőbb Bíróság új helyettesét.

Smuk Péter alkotmányjogász szerint Sólyom László érvelése helyes, az elnökhelyettest ugyanis csak az elnök javaslatára nevezhetné ki az államfő, elnök viszont most nincs.

Szintén napirendi pont lesz az ülésen a miniszterelnök múlt szombati kijelentése, ami nagy felháborodást váltott ki az igazságszolgáltatásban. Gyurcsány Ferenc az MSZP tisztújító kongresszusán részrehajlással vádolta a bírói és az ügyészi szervezetet.

"Az állam egyes intézményei, különösen a bíróságok és az ügyészségek bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei, kimondott vagy sugallt elvárásai szerint járnak el. Úgy tűnik, mintha mentenék a Fideszhez kötődő disznóságokat, másrészt meg időnként azt a gyanút keltik, hogy részrehajlóan eljárás alá vonják, büntetik a Fidesz ellenfeleihez tartozókat vagy annak vélteket. Mindezek nyomán nem egyszerűen a magyar baloldal, hanem a harmadik Magyar Köztársaság demokratikus normalitása került és kerül veszélybe" - fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc később megígérte, hogy hamarosan konkrét példákkal is fog erre szolgálni. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács előzőleg annyit közölt, hogy a miniszterelnök szavait nem tudja értelmezni, visszautasítja, de nem kívánja kommentálni az MSZP véleményét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×