eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Óriáshitel Demján Sándor lottóbizniszéhez

Huszonötmilliárd forintos hitelt nyújtott a Magyar Fejlesztési Bank a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Orglot Zrt. oroszországi lottóüzletéhez. Eközben Demján a Reformszövetség alapítójaként az állami kiadáscsökkentés mellett lobbizik.

Ötéves futamidőre, 15 százalékos önerő biztosítása mellett 85 millió eurós, azaz mintegy 25,4 milliárd forintos hitelt nyújtott a Magyar Fejlesztési Bank a magyarországi székhelyű Orglot Zrt. projekttársaságnak. A vállalat és az MFB szerdán közös közleményben tudatta, hogy a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó vállalat 51 százalékos részesedést szerzett a hasonló elnevezésű, az Orosz Föderációban bejegyzett korlátolt felelősségű társaságban.

Ez az egyetlen orosz cég, amely birtokolja az országra kiterjedő lottójáték üzemeltetésének állami jogát. A Népszabadság úgy tudja, a hitelt a terjeszkedéshez szükséges berendezések beszerzésére kívánják költeni: a terv, hogy a jelenlegi 6 ezer fogadóiroda számát 60 ezerre bővítsék.

Feltételekkel

A hitelkérelem tavaly év elején érkezett be, a Magyar Fejlesztési Bank decemberben adott zöld jelzést a szerződés megkötéséhez. A pénzt még nem folyósították, jelenleg a feltételeket teljesítik.

Az MFB feltételként tűzte ki, hogy a hitelt csak Magyarországon adózó vállalat igényelheti, továbbá, hogy a beruházások minél nagyobb arányban Magyarországon történjenek. Vagyis itt szerezzék be a szükséges eszközöket - például az automatikus fogadógépeket - és a kész eszközöket szállítsák Oroszországba. A közleményből kitűnik: a feltételt az Orglot vállalta, és 40 ezer terminál összeszerelését tervezik Magyarországon.

A Magyar Fejlesztési Bank kommunikációs igazgatóságán az InfoRádiónak elmondták: nem kedvezményes, hanem piaci alapú hitelről van szó. Az MFB saját tranzakciói révén elkülönített egy körülbelül 322 milliárd forintos úgynevezett nyitott hitelkeretet a vállalkozások, míg 208 milliárdot az önkormányzatok és 20 milliárdot a háztartások számára "tett félre". Ebből a keretből nyújtották a 25 milliárd forintos hitelt a Demján-érdekeltségű cégnek.

Beszállhat a Szerencsejáték Zrt.

A bank a hitel megtérülését alapvetően a LOTTO számsorsjátékokból származó nyereségre alapozza, ám független biztosítékként előírták a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó holdingvállalkozás készfizető kezességét is. Ezen kívül a hitelfelvevőnek a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-vel exporthitel-biztosítást is kellett kötnie.

A közleményben olvasható az is, hogy az Orglot szívesen együttműködne a Szerencsejáték Zrt.-vel. Mint írják: a rendszer teljes kiépítését követően beszállási lehetőséget biztosítanának a társaságnak az orosz lottóvállalatban 25 százalék tulajdoni hányad erejéig.

A dolog érdekessége, hogy Demján Sándorról köztudott: mint a Reformszövetség egyik alapítója, az állami kiadáscsökkentés mellett lobbizik. Lőrincze Péter, a Reformszövetség koordinátora, aki az ugyancsak Demján-érdekeltségű Trigránit alelnöke is, nem kívánta kommentálni az esetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×