eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bús Balázs: Cián- és arzénszennyezés fenyegeti a Dunát

A Duna vízminőségét és akár a főváros ivóvízkészletét is veszélyeztetheti a harmadik kerületi gázgyár területéről kiáramló nagy mértékű ciánszennyezés - tájékoztatta az InfoRádiót Óbuda polgármestere. Bús Balázs szerint haladéktalanul be kellene avatkoznia a főváros önkormányzatának és a Környezetvédelmi Minisztériumnak.

Semmilyen intézkedés nem történt azóta, hogy a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség tavaly két méréssel is megállapította, hogy súlyos talajvízszennyezés van a harmadik kerületben, és kötelezte is a főváros tulajdonában álló gázműveket, hogy készítsen beavatkozási tervet, ami azonban nem készült el - mondta Bús Balázs polgármester az InfoRádiónak.

A gázgyár területéről többek közt cián, arzén, benzol, naftalin, és fenol szennyezi a talajvizet. Mindez máris súlyos problémákat okozott. a polgármester elmondta: a Duna magas vízállása esetén lakóházakat is érinthet, a folyóba bemosódva pedig veszélyezteti az Budaújlaki Vízműtelep parti kulcsait, amelyek Budapest vízellátásáért felelősek.

Bús Balázs elvárja a főváros vezetésétől, hogy azonnal lépjen az ügyben. Állítása szerint a környezetvédelmi tárcának van ilyen esetekre létrehozott tartaléka, illetve úgy látja, a fővárosi önkormányzatnak is át kellene csoportosítania a forrásokat, mivel nem veszélyeztethetik a budapestiek biztonságát.

A Fővárosi Gázművek reagálásában közölte: a terület kármentesítése ügyében minden törvényi kötelezettségnek eleget tettek. A gázmasszatárolók kiürítése és a betontartók felszámolása megkezdődött, várhatóan novemberben befejeződik, a talajszennyezés megszüntetésére vonatkozó műszaki beavatkozási tervet pedig már benyújtották az illetékes hivatalnak. Hozzátették: a terület kármentesítésére az arra vonatkozó terv környezetvédelmi felügyelőség általi elfogadása után kerülhet sor.

Szerinte a fővárosi vezetés eddig arra apellált, hogy a Duna majd kimossa a szennyezést és nem kell rá pénzt fordítani. Szerinte ez a magatartás cinikus és felelőtlen.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×