eur:
389.65
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Parragh: Rendeletekkel megkerülhetné a kormány a parlamentet

Előrehozott választásokra lenne szükség ahhoz, hogy egy új kormány érdemben kezelni tudja a gazdasági válságot - mondta az InfoRádiónak Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Reformszövetség egyik alapítója úgy látja, hogy ezt várja Magyarországtól a mind inkább türelmetlen nemzetközi piac is.

Nem lettünk sokkal bizakodóbbak, mint korábban, mert nem a személy a kérdés, hanem az a program, amelyet végrehajt, valamint az ehhez kapott politikai támogatás, ám erről nem esik szó - mondta az InfoRádiónak adott interjúban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László szerint lehetséges egy év alatt programot végrehajtani a következő miniszterelnöknek és kormánynak, mivel egy ország gazdasági irányát 1-2 év alatt látványosan meg lehet változtatni. Példaként említette, hogy Szlovákiában a Dzurinda-féle reformok másfél év után már pozitív hatásokat eredményeztek.

Az egyetlen megoldás az lenne, ha a kormány törvényalkotási jogot kapna, vagyis rendeletekkel kormányozna a feles törvények esetében, és nem kellene a parlamenti vitákat végig csinálni, amelyek várhatóan kilúgozzák a javaslatokat - fogalmazott a Reformszövetség egyik alapítója.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, olyan embert látna szívesen kormányfőként, akinek a parlamentben jelentős támogatottsága van, akinek a nemzetközi piacok elhiszik, hogy jó irányba megyünk, aki alkalmas a közigazgatás irányítására, és aki meg tudja győzni az embereket, hogy nincs más út, mint a rendszerek átalakítása. Parragh László az eddig felvetődött neveket, így Surányi Györgyét sem kommentálta.

Az előrehozott választás egyértelmű helyzetet teremtene, és világos legitimitást adna egy új kormánynak - emelte ki a Reformszövetség egyik alapítója. Hozzátette: a kampányban érdemi vita folyhatna a gazdaságpolitikáról.

Arra a felvetésre, hogy az új választásig hónapok telnének el, Parragh László azt mondta: a 2-3 éve zajló sodródás még jobban öli az időt. Ha a piacok azt látnák, hogy az országban változás történik, és egyértelmű ereje van a kormányzatnak, arra pozitívan reagálnának - vélekedett.

A kamarai elnök szerint a nemzetközi piacok nem értik, hogy mi zajlik az országban, meg vannak döbbenve, hiszen éveken át a vezetők között voltunk a térségben, és nem tudják, miként juthatott ilyen mélyre Magyarország. Azt várják, hogy tegyük rendbe a dolgainkat, és induljunk el a felzárkózás útján - tette hozzá.

A Reformszövetség alapítója hangsúlyozta, hogy a testület által kidolgozott javaslatok mindegyike megvalósítható egy év alatt is a feles törvényekkel. Arra a kérdésre, hogy ezek végrehajtására lát-e hajlandóságot, azt mondta: riadalmat lát a politikában, és a mostani vita nem a megoldásról szól.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×