eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Előrehozott választásokat szorgalmaz Sólyom - A nap legfontosabb hírei

Előrehozott parlamenti választást szorgalmaz egy stabil kormány megalakulása érdekében az államfő. Surányi György volt jegybankelnök kormányfő-jelöltségét támogatja az SZDSZ. Az éjszaka elhunyt Ocskay Gáborról nevezné el a székesfehérvári jégcsarnokot az Alba Volán SC.

Sólyom az előrehozott választást támogatja

A köztársasági elnök szerint csak egy előre hozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy stabil, széles körű felhatalmazással rendelkező kormány alakuljon. Sólyom László a Magyar Televíziónak nyilatkozva úgy vélte: csak egy ilyen kabinetnek lenne elég háttere ahhoz, hogy megvalósítson egy hosszú távú, többéves programot, és így ki tudja vezetni az országot a válságból. Hozzátette: a konstruktív bizalmatlansági indítvány olyan eszköz, amely alkotmányosan nem kifogásolható, de a legkevésbé demokratikus az összes lehetséges megoldás közül.

Surányi mellett az SZDSZ

Surányi György volt jegybankelnök kormányfő-jelöltségét támogatja az SZDSZ. Fodor Gábor pártelnök azt mondta: a szabad demokraták szerint a közgazdász az egyetlen, aki helyreállíthatja az ország iránti bizalmat, képes reformokat végrehajtani és kezelni a válságot. A liberális politikus közölte: az ország érdeke most az, hogy minél előbb létrejöjjön egy cselekvőképes kormány, mert az előre hozott választás legalább fél év kiesést jelentene. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője arról beszélt: pártja elvi álláspontja az, hogy új kormány csak új választások után jöhet létre. Az MDF szerint szintén az előrehozott voksolás lenne a legjobb megoldás, de - mint közleményükben írták - most az a legfontosabb, hogy Magyarország újra kormányozhatóvá váljon. Surányi György már jelezte: csak akkor vállalja el a miniszterelnöki feladatot, ha a válságkezelő kormányt - eltérő mértékben ugyan, de - minden parlamenti párt egyértelműen támogatja.

Növekvő hitelezési kapacitás

Az OTP és az FHB bevonásával növeli a hazai bankrendszer hitelezési kapacitását az állam. A pénzügyminiszter elmondta: az OTP több mint 400 milliárd, az FHB Jelzálogbank pedig mintegy 120 milliárd forint összegű kölcsönt kap piaci kamatozással. A pénz az uniótól, a Világbanktól és a Nemzetközi Valutalaptól kapott 20 milliárd eurós keretből származik. Veres János közölte: a hitelt két részletben folyósítják. A bankok vállalták, hogy a pénzt Magyarországon, főként a kis- és közepes vállalkozások számára nyújtott hitelekhez használják fel.

Több pénz a sürgősségi osztályokra

12 milliárd forintra emelte a sürgősségi osztályok fejlesztésére és kialakítására elkülönített uniós pályázati keretösszeget a kormány. Az egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: azért növelték 3 és fél milliárd forinttal a rendelkezésre álló összeget, mert sok jó minőségű pályázat érkezett. Székely Tamás közölte: a vasárnap lezárult első fordulóban 31-ből 26 projektet hirdettek ki nyertesként, ők jutottak be a második fordulóba. Székely Tamás hozzátette: a legkisebb elnyert összeg 240, a legmagasabb 650 millió forint. A második forduló eredményhirdetése őszre várható.

Közös MSZP-SZDSZ javaslat a fővárosban

Közös javaslatot nyújt be az MSZP- és az SZDSZ-frakció a Fővárosi Önkormányzat 531 milliárd forintos költségvetés-tervezetének módosítására. Az indítványban 2,1 milliárdos belső átcsoportosítás szerepel. Steiner Pál, a szocialista és John Emese, a szabad demokrata képviselőcsoport vezetője elmondta: azt remélik, hogy az ellenzékkel zajló egyeztetés elvezet majd addig, hogy konszenzussal fogadhatják el a főváros költségvetését. Közben Tarlós István, a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke úgynevezett működési költségvetés elfogadására tett javaslatot. A politikus úgy vélte: ez alapján az intézmények elkészíthetnék saját költségvetéseiket, a fővárosi büdzsét pedig az esetleg elhúzódó beruházási viták lezárása után is módosíthatnák.

Jégcsarnokot neveznének el Ocskayról

Ocskay Gáborról nevezné el a székesfehérvári jégcsarnokot az Alba Volán SC; az erről szóló javaslatot már eljuttatták az önkormányzatnak. Az Alba Volán és a magyar válogatott 34 éves jégkorongozója szerdára virradóra, feltehetően szívinfarktusban hunyt el. A sportoló 2004 szeptemberében diagnosztizált szívizom-betegsége miatt 4 hónapot kihagyott, azután viszont megkapta az engedélyt a sportolásra. Énekes Lajos, az Alba Volán megbízott vezetőedzője elmondta: Ocskay Gábor legutóbb januárban volt kontrollon, és akkor mindent rendben találtak. A csatár szombaton nyert kilencedik alkalommal magyar bajnokságot az Alba Volánnal. A válogatottban 187-szer szerepelt, és legnagyobb sikerét tavaly áprilisban érte el, amikor a nemzeti csapat 70 év elteltével feljutott a világ élvonalába.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×